Članak

Godina ostvarenja zadatih ciljeva

26. Decembra 2008.00:00
Justice Report je u 2008. godini objavio niz analiza Lokalno pravosuđe pod lupom te počeo sa emitovanjem Radio Justicea.

This post is also available in: English

Piše: Merima Husejnović U trećoj godini postojanja, BIRN– Justice Report postigao je niz ciljeva koji su imali odjeka kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu.

Među značajnijima u ovoj godini izdvajamo uspješnu realizaciju tekstova koji su išli pod zajedničkim nazivom Lokalno pravosuđe pod lupom, a u sklopu kojeg su novinari Justice Reporta posjetili ukupno deset kantonalnih i okružnih sudova i tužilaštava u BiH, te javnost izvijestili o stanju procesuiranja ratnih zločina u ovim zajednicama.

O tome koliko je značajno pisanje BIRN-a o ovim temama svjedoče podaci da su se na naše istraživanje pozivali predstavnici organizacije Human Rights Watch (HRW) u izvještaju pod nazivom U iščekivanju: Ostvarivanje pravde za slučajeve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida na kantonalnim I okružnim sudovima u Bosni i Hercegovini.

BIRN – Justice Report ostao je zabilježen i u izvještaju Odjel za ratne zločine u Bosni i Hercegovini: Od hibridnog do domaćeg suda (2008), koji je objavio Međunarodni centar za tranzicijsku pravdu (ICTJ).

Godina 2008. značajna je i zbog pokretanja Radio Justice, koji je zaživio 11. augusta. Radio Justice svakodnevno emituje po dva audio izvještaja, koji se šalju na adrese preko 80 elektronskih medija u BiH, ali i dijaspori. Tokom četveromjesečnog postojanja, Radio Justice je producirao skoro 200 izvještaja.

“Ljudi su veoma zahvalni, jer u tuđini nemaju prilike da poslušaju radio vijesti iz svoje zemlje, pa su zadovoljni da barem jednom sedmično poslušaju izvještaje sa Suda”, napisao je Salih Čavkić, urednik magazina ORBUS Glas dijaspore iz Belgije, koji je istakao da se BIRN-ovi izvještaji “puštaju prilikom sedmičnih seansi naših zemljaka”.

BIRN – Justice Report svojim je ostvarenjima još jednom pokazao koliko je bitan doprinos ovog magazina procesu tranzicijske pravde i suočavanja s prošlošću u BiH.

“Projekat BIRN-a ljudima daje nadu u pravdu i ljudsku slobodu sutra. S ovakvim projektima treba nastaviti, ne samo zbog nas nego i zbog budućih generacija. Možda se to bude nekog dojmilo da nikad ne pomisli na zločin. Ako je ovim samo jedan zločinac spriječen, vi ste ispunili svoj ljudski zadatak prema čovječanstvu”, napomenuo je Čavkić. I ove godine broj naših čitalaca bio je u porastu, pa tako sada bilježimo više od 10.000 mjesečnih posjeta web stranici www.bim.ba, dok je u cijeloj godini bilo više od 100.000 posjeta iz 144 zemlje svijeta.Statistike pokazuju da su za izvještavanje o ratnim zločinima i dalje najviše zainteresovani čitaoci iz BiH i SAD-a, te potom zemalja regiona i Evrope.BIRN – Justice Report je kroz 51 izdanje u ovoj godini objavio više od 1.200 izvještaja iz sudnica, te analiza i istraživačkih tekstova, koji su redovno republikovani u drugim medijima širom, ali i izvan BiH.Tokom ove godine svoje povjerenje ponovo su nam ukazale kolege iz drugih medija, prenoseći naše izvještaje u više od 1.700 navrata i intervjuišući naše novinare kao relevantne sagovornike na temu procesuiranja ratnih zločina.Najviše pažnje BIRN – Justice Report je možda dobio nakon hapšenja Radovana Karadžića, kada su naši izvještaji bili republikovani u skoro svim domaćim medijima, a naši novinari bili sagovornici medijskih kuća kao što su Al Jazeera, CNN, BBC…

Kroz saradnju sa Asocijacijom izvještača sa suda (AIS), BIRN – BiH je i u 2008. godini radio na prevazilaženju poteškoća sa kojima se novinari suočavaju prilikom izvještavanja o ratnim zločinima.

Ove godine AIS je svoje djelovanje proširio i na lokalne zajednice, te je kroz četiri sastanka, održana u Doboju, Trebinju, Brčko Distriktu i Travniku, nastojao doprijeti do tamošnjih novinara i predstavnika pravosudnih institucija, kako bi se utvrdili problemi na koje oni nailaze u svome radu.

Zaključci sa ovih sastanaka predstavljaju polaznu tačku rada AIS-a u narednoj godini, kada je planirano da ova asocijacija organizuje edukaciju novinara u nekoliko bosanskohercegovačkih regija.

Ove godine u organizaciji AIS-a održana je radionica na t

This post is also available in: English