Članak

ICTY/MKSJ: Prihvaćeno spajanje optužnica

2. Oktobra 2008.00:00
Haško tužilaštvo 29. septembra podnijelo objedinjenu optužnicu, koju je Tribunal potvrdio.

This post is also available in: English

Haško tužilaštvo podnijelo je, a Tribunal prihvatio, objedinjenu optužnicu protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Obojica su optužena za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjene na teritoriji BiH.

Mićo Stanišić je od 1991. godine bio ministar bez portfelja, a imenovala ga je Skupština srpskog naroda. Od aprila 1992. bio je ministar tada tek osnovanog Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH, te je u toj funkciji bio i član Vlade. 

Stojan Župljanin je od 1991. godine bio šef regionalnog Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, te od maja do jula 1992. član Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina, da bi 1994. bio postavljen na mjesto savjetnika za unutrašnje poslove predsjednika Republike Srpske, odnosno Radovana Karadžića, koji trenutno čeka početak suđenja u Haagu. 

Prema optužnici, Stanišić i Župljanin se terete prema individualnoj krivičnoj odgovornosti, uz obrazloženje da se odrednica “počinio”, koja se često pojavljuje u optužnici, ne odnosi na to da je ijedan od njih dvojice nešto učinio lično, nego kao “dio udruženog zločinačkog poduhvata”. 

Dvojica optuženih su u ovom poduhvatu bili zajedno sa Momčilom Krajišnikom (čeka drugostepenu presudu u Haagu), Karadžićem, Biljanom Plavšić(osuđena na 11 godina), Nikolom Koljevićem (izvršio samoubistvo), Momčilom Mandićem (prvostepenom presudom oslobođen pred Odjelom za ratne zločine u Sarajevu), Veliborom Ostojićem (na slobodi), Ratkom Mladićem (u bijegu nakon što je u Haagu protiv njega podignuta optužnica) “i drugim članovima rukovodstva bosanskih Srba”. 

Terete se za zločine počinjene tokom 1992. godine na području općina Banja Luka, Bileća, Bosanski Šamac, Brčko, Doboj, Donji Vakuf, Gacko, Ilijaš, Ključ, Kotor-Varoš, Pale, Prijedor, Sanski Most, Teslić, Vlasenica, Višegrad, Vogošća i Zvornik.

“Mićo Stanišić i Stojan Župljanin su znali ili imali razloga da znaju o navodnim zločinima koji se navode u ovoj optužnici a koje su počinili njihovi podređeni, ali oni nisu preduzeli neophodne mjere da spriječe takva djela, ili da kazne počinioce”, stoji u optužnici.

Prema navodima optužnice, na teret im se stavljaju ubistva, prisilna preseljenja, protjerivanja, okrutno postupanje i nehumana djela, deportacije…

Mićo Stanišić se dobrovoljno predao u martu 2005. godine, kada je i objavljena optužnica protiv njega. 

Stojan Župljanin je uhapšen u junu 2008., a prva optužnica protiv njega podignuta je u decembru 1999. godine.

I nakon potvrđivanja Tužilaštvo može unijeti promjene u optužnicu.

This post is also available in: English