Članak

Radić i ostali: Odgođeno ispitivanje svjedoka

12. Septembra 2008.00:00
Zbog propusta Odbrane da na vrijeme dostavi Tužilaštvu BiH dokumente koje je namjeravala uvesti kao dokaze, odgođeno ispitivanje svjedoka Aničića.

This post is also available in: English

Kako Odbrana nije na vrijeme dostavila Tužilaštvu dokumente koje su željeli predočiti tokom ispitivanja svjedoka, njegovo svjedočnje je prekinuto i bit će nastavljeno na sljedećem ročištu 15. septembra.

Radi se o dokumentima na kojima se nalazi potpis svjedoka Mate Aničića, bivšeg zapovjednika V bojne Druge satnije Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u kojoj je bio i drugooptuženi Dragan Šunjić.

Uz Šunjića, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za dešavanja u Vojnom kod Mostara, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zatvoreni muškarci, žene i djeca bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, zatvorenici su maltretirani, premlaćivani, ubijani, silovani i odvođeni na prinudne radove.

“Šunjić je u septembru 1993. godine otpušten iz Vojne policije. Čuo sam da je otišao u jedinicu kod Marka Radića zvanog Maka”, kazao je svjedok.

Prema optužnici, Radić je od jula 1993. do marta 1994. godine bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a, pod čijom odgovornosti je bilo mjesto Vojno, općina Mostar, u kojem je napravljen logor.

Aničić je kazao da je u julu i augustu 1993. godine Vojna policija osiguravala Vojno. Svjedok tvrdi da je “tek na razmjeni saznao da su u Vojnom bili zatočeni civili”.

Odbrana je pokušala svjedoku pokazati izvještaje Vojne policije na kojima se nalazi njegov potpis a koje nije prethodno dostavila Tužilaštvu BiH, zbog čega je svjedočenje prekinuto.

This post is also available in: English