Članak

Radić i ostali: Nadležnost bojni

30. Juna 2008.00:00
Svjedok Odbrane tvrdi da Kažnjenička bojna nije djelovala u sastavu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

This post is also available in: English

Dražen Lovrić, svjedok Odbrane Marka Radića, tvrdi da je tokom 1993. i 1994. godine, kao pripadnik diverzantskog voda “Ivan Stanić Ćićo” koji je djelovao kao “ogranak” Kažnjeničke bojne, dobivao plaću od te bojne i Druge brigade HVO-a, kojoj “nije pripadao”.

“Dobivali smo plaću od Kažnjeničke bojne i Druge brigade – koju nismo uzimali, već smo formirali zajednički fond za ranjene i poginule. Kažnjenička bojna nije pripadala Drugoj brigadi, a, koliko znam, nije ni postojala Kažnjenička bojna ‘Ivan Stanić Ćićo’ iako se šuškalo da će se formirati”, obrazložio je Lovrić.

Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, bivše pripadnike HVO-a, da su tokom 1993. i 1994. godine učestvovali u zločinima počinjenim nad Bošnjacima u zatvoru Vojno kraj Mostara.

Radić je, kako stoji u optužnici, bio zapovjednik Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a, te komandir diverzantske jedinice “Ivan Stanić Ćićo”, a kasnije i zapovjednik Druge brigade.

Kažnjenička bojna je bila samostalna jedinica za specijalne borbene zadatke i bili su pod izravnim zapovjedništvom Glavnog štaba HVO-a. Za zločine koje su počinili pripadnici bojne, u Haagu su osuđeni Mladen Naletilić (na 20 godina) i Vinko Martinović (na 18 godina), koji su bili zapovjednici te jedinice.

Lovrić je kazao da je zapovjedništvo Bjelopoljske bojne, kojoj je pripadao tokom 1992. godine, bilo u Samostanu časnih sestara u Bočinama sve do 30. juna 1993. godine, kada su “muslimanske snage izvršile napad”.

“Narednih dana zavladala je opća konfuzija, te su poslije u Bijelo Polje stigle Peta i Treća bojna HVO-a, te jedinice iz Širokog Brijega i Gruda. Radić je bio zapovjednik Bjelopoljske bojne, te u njegovoj nadležnosti nisu bile druge jedinice”, kazao je Lovrić.

Ovaj svjedok je rekao da ne zna da je na području Vojnog postojao zatvor gdje su Bošnjaci nezakonito držani u nehumanim uslovima, te fizički i psihički zlostavljani.

Nastavak suđenja za zločine u Vojnom zakazan je za srijedu, 2. juli 2008. godine.

This post is also available in: English