Članak

Mejakić i ostali: Logori užasa

20. Maja 2008.20:40
Tužilaštvo u završnoj riječi zatražilo osuđujuće kazne za trojicu optuženih, istaknuvši da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Na kraju dvodnevnog iznošenja završne riječi, Državno tužilaštvo je istaklo kako smatra da su dokazali odgovornost trojice optuženih za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine, te zatražilo osuđujuće kazne.

“Smatramo da Mejakić nije bio arhitekta logora Omarska, ali treba biti oštro kažnjen jer je igrao ključnu ulogu u ovom zločinačkom logoru, zbog čega tražimo kaznu dugotrajnog zatvora. Pri odmjeravanju kazne Grubanu, mislimo da bi Sud trebao da obrati pažnju da primjere dobrih kazni koje su izrečene Kosu i Fuštaru. Tužilaštvo za Kneževića smatra da bi jedina relevantna kazna bila najmanje 35 godina”, istakao je Peter Kidd, tužilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića zvanog Duća da su od maja do augusta 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji se ogledao u ubistvima, silovanju, premlaćivanjima i prisilnim zatvaranjima Bošnjaka i Hrvata u logore Omarska i Keraterm.

Milojica Kos je pred Haškim tribunalom osuđen na šest godina zatvora, dok je Dušan Fuštar u aprilu 2008. priznao krivicu pred Sudom BiH, nakon čega je osuđen na devet godina zatvora. Obojica su bili vođe smjena straže u logorima Omarska i Keraterm.

Govoreći o Kneževiću, tužilac je istakao da je on “brutalno i sadistički premlaćivao logoraše iz čistog zadovoljstva”, te da je u njemu “utjelovljeno zlo logora”.

“Ponekad se ljudi potpisuju na zločin koji počine, i Duća je takav. On je volio loviti ljude u čoporu i njegov glavni pratilac je bio Žigić. Premlaćivanja su bila duga i sadistička, što je imalo za posljedicu teške tjelesne povrede logoraša, od kojih su tražili da se ponašaju poput lutaka koje su oni kontrolisali”, rekao je Kidd.

Zoran Žigić je pred Haškim tribunalom osuđen na 25 godina zatvora zbog učešća u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i ubistvima zatočenika unutar logora Omarska i Trnopolje.

Tužilac je istakao da su svjedoci potvrdili da je samo jedan Duško Knežević dolazio u logor i premlaćivao zatočenike, te da su ga poznavali kao Duću.

“On nije bio neki nametljivac i osoba koja je došla u Prijedor početkom rata, nego neko ko je tu rođen i odrastao, i ko je tukao svoje komšije”, istakao je Kidd.

Odbrana trećeoptuženog pokušava dokazati da je riječ o zamjeni identiteta, te da Knežević nije osoba koja je premlaćivala logoraše.

Iznošenje završnih riječi Odbranâ trojice optuženih zakazano je za četvrtak i petak, 22. i 23. maja 2008. godine.