Članak

Kravica: Predstavljanje novog komandanta

15. Maja 2008.18:28
Dodatni svjedoci Odbrane Miloša Stupara tvrde da u julu 1995. godine on nije bio komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića.

 

Luka i Mirko Stupar, dodatni svjedoci Odbrane, Sudu su ispričali da je prvooptuženi Miloš Stupar bio komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića do juna 1995. godine.
Za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine Tužilaštvo BiH tereti Miloša Stupara, kao komandanta Drugog odreda Specijalne policije pri Vojsci Republike Srpske (VRS), zajedno sa pripadnicima te jedinice – Milenkom Trifunovićem, Petrom Mitrovićem, Branom Džinićem, Aleksandrom Radovanovićem, Slobodanom Jakovljevićem, Miladinom Stevanovićem, Veliborom Maksimovićem, Dragišom Živanovićem i Branislavom Medanom – te Milovanom Matićem, pripadnikomVRS-a.
Svjedoke Luku i Mirka Stupara, koji su naglasili da nisu u rodu sa Milošem Stuparom, Odbrana prvooptuženog je pozvala kako bi pobijali navode dadatnih svjedoka Tužilaštva. Stupari su ispričali da su tokom 1995. godine radili u “pomoćnom magacinu” Drugog odreda Specijalne policije u Šekovićima. Oni su rekli kako im je “poznato” da je u junu iste godine funkciju komandanta ovog odreda obavljao Rade Čuturić.
“Sjećam se da je Čuturić jednom došao meni u magacin i predstavio se kao komandant”, rekao je Luka Stupar, dodavši da je to bilo “polovinom juna”.
Rade Čuturić zvani Oficir poginuo je u septembru 1995. godine.
Mirko Stupar, bivši magaciner, u sudnici se prisjetio slične situacije, kada ga je “polovinom juna” posjetio Rade Čuturić i rekao da robu iz magacina može izdavati samo na osnovu njegovog odobrenja.
“Nakon toga je jednom došao Miloš Stupar sa odobrenjem Radeta Čuturića da mu izdam gorivo”, rekao je ovaj svjedok.
Oba svjedoka su naglasila kako od tada Miloša Stupara nisu viđali u vojničkoj uniformi.
Suđenje se nastavlja 21. maja 2008. godine, kada bi putem video linka iskaz trebao dati Ljubomir Borovčanin, kojem se trenutno sudi u Haagu zbog zločina počinjenihu Srebrenici u julu 1995. godine.

Povezani članci