Članak

Mejakić i ostali: Dokazivanje identiteta trećeoptuženog

7. Maja 2008.22:18
Dodatni svjedok Tužilaštva BiH govorio o identifikacionim podacima svoga brata koji je 1993. godine preminuo a imao je isto ime i prezime kao trećeoptuženi.

Borislav Knežević, dodatni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju trojici optuženih za zločine u logorima Omarska i Keraterm, govorio je o svom preminulom bratu koji je imao isto ime i prezime kao i trećeoptuženi Duško Knežević.

“Moj brat Duško Knežević rođen je 1967. i sve do smrti 1993. godine živio je u Prijedoru. Bliži članovi porodice zvali su ga Duško ili Dule. Završio je Ugostiteljsko-trgovačku školu, ali nikada nije radio kao konobar”, kazao je Borislav Knežević predajući Sudskom vijeću vojnu knjižicu svog brata.

Odbrana trećeoptuženog Duška Kneževića zvanog Duća je tokom dokaznog postupka dokazivala da njen branjenik nije osoba iz optužnice Tužilaštva BiH, već da je došlo do zamjene identiteta.

Uz Kneževića, Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića i Momčila Grubana za ubistva, silovanja, premlaćivanja i prisilna zatvaranja Bošnjaka i Hrvata u logore Omarska i Keraterm tokom 1992. godine.

U optužnici stoji da je Knežević rođen 1967. godine i da je konobar po zanimanju.

Svjedok Borislav Knežević je tokom direktnog ispitivanja kazao da je njegov brat bio “običan vojnik i pripadnik banjalučke jedinice tokom 1991. godine”, te da je “otpušten iz vojne službe jer ga je ljekarska komisija proglasila nesposobnim”.

Odbrana optuženog Kneževića nije imala pitanja za svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj 2008. godine.