Vijest

Mejakić i ostali: Od djede antifašiste

24. Aprila 2008.08:21
Svjedok Odbrane opisao Duška Kneževića kao dobrog komšiju, iz dobre porodice, urednog i pedantnog.

Bivši komšija optuženog Duška Kneževića govorio je o njegovom karakteru i istakao da mu je on uvijek pomagao, te da mu je zbog toga zahvalan.

“U Orlovcima vlada visoko i dobro mišljenje o porodici Duška Kneževića. Oni su na glasu zbog Duškovog djeda po svom antifašizmu. Duško je meni puno pomogao i ja sam mu na tome zahvalan”, rekao je Boško Matijaš.

Duška Kneževića zvanog Duća, Željka Mejakića i Momčila Grubana Tužilaštvo BiH tereti za ubistva, silovanja, premlaćivanja i prisilna zatvaranja Bošnjaka i Hrvata tokom 1992. godine u logorima Omarska i Keraterm.

“Knežević je dva ili tri puta išao sa mnom u obilazak mog šurjaka koji je bio zatočen u logoru Keraterm. Kada smo dolazili u logor, stražari nas nisu puštali unutra, već smo na kapiji ostavljali hranu i odjeću”, istakao je Matijaš i dodao da mu je šurjak ubijen u logoru Keraterm.

Prema iskazu ovog svjedoka, Knežević je tokom juna 1992. godine bio raspoređen na “ratište prema Gradačcu”.

Svjedok je također istakao da Duška Kneževića poznaje po nadimku Čučo, a ne Duća, koji je naveden u optužnici.

“Odmalena je bio simpatičan i svi smo ga zvali Čučo, tako da mi nije jasno otkud sad Duća. Vidim da je sad ostario, kao ja, te izgubio kosu. On je bio pedantan i uvijek mu je kosa bila ošišana i uredna”, obrazložio je Matijaš.

Pojedini svjedoci Tužilaštva BiH koji su do sada saslušani tvrde da je Duško Knežević zvani Duća dolazio u logor Keraterm, gdje je učestvovao u zlostavljanju zatočenih Bošnjaka i Hrvata, te da je imao dugu kosu.

Za zločine počinjene u logoru Keraterm pred Sudom BiH osuđen je Dušan Fuštar, bivši vođa jedne smjene straže, na devet godina zatvora, nakon što je u aprilu 2008. godine priznao krivicu i sa Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivnje. Nakon priznanja krivice Fuštar je izdvojen iz predmeta Mejakić i ostali.

Fuštar, Mejakić, Gruban i Knežević prebačeni su iz Haškog tribunala 2006. godine na daljnje procesuiranje domaćim pravosudnim organima.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 7. maj 2008. godine.