Članak

Kravica: Odbrana ukazala na upitan kredibilitet vještaka

12. Marta 2008.00:55
Bivši haški istražitelj tvrdi da ostaci tijela pronađeni u srebreničkim grobnicama bez sumnje potiču iz skladišta u Kravici.

Dean Manning, istražitelj Haškog tužilaštva, svjedočeći pred Sudom BiH, rekao je da ostaci tijela pronađeni u grobnicama na području općine Srebrenica “bez sumnje potiču iz skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica”.

Manninga, koji je iskaz dao putem videolinka iz Australije, unakrsno su ispitale Odbrane jedanaestorice bivših pripadnika Specijalne policije i Vojske Republike Srpske optuženih za ubistvo više od 1.000 civila koji su bili zatočeni u ovom skladištu i za saučesništvo u genocidu.

Unakrsno ispitivanje im je omogućeno budući da je Sud kao dokaze Tužilaštva prihvatio transkripte njegovog svjedočenja pred Tribunalom u Haagu, kao i izvještaje o dokazima koje je sačinio kao član, a jedno vrijeme i vođa istražnog tima za Srebrenicu pri tamošnjem tužilaštvu.

Kako je Manning istakao, osnovicu njegovog istraživanja u tom periodu činilo je ispitivanje veze između skladišta u Kravici i grobnica Glogova 1 i 2, Ravnice 1 i 2, te Zeleni Jadar 5 i 6, gdje je bio prisutan na ekshumaciji.

“Pronašli smo značajnu količinu materijala u grobnicama koji se podudaraju sa materijalima iz skladišta. Imamo dokaze da se grobnica Glogova i povezane sekundarne grobnice odnose na Kravicu, a ne na druga mjesta stradanja. Dojam je da su iz kamiona tijela ubačena u grobnice, i nema dokaza da potiču sa neke druge lokacije”, objasnio je Manning, dodavši da predmeti koje su pronašli nisu laboratorijski testirani jer “nije bilo potrebe”.

“U grobnici smo našli komade table na kojoj je nešto pisalo, koji u potpunosti odgovaraju tabli iznad vrata skladišta u Kravici”, obrazložio je Manning samo jedan od brojnih dokaza koje su pronašli.

Svjedok je također naglasio da je uzeo u obzir činjenicu da na tom području postoji više sličnih objekata, te da “nije našao podudarnost s njima”.

“Bili smo u situaciji da utvrdimo apsolutnu podudarnost materijala iz Kravice i onih iz grobnica”, rekao je svjedok.

Kako je ispričao ovaj svjedok, u skladištu su pronašli i ostatke čahura, kašike ručnih bombi i ostatke granata i ručno pravljenih bombi. Manning je rekao da su 2000. godine testirali određenu količinu oružja koju su “izuzeli” iz vojnih objekata, ali nisu našli podudarnost sa čahurama koje su pronašli u skladištu. Također je rekao da ne zna da li je među tim oružjem bilo i onoga koje pripada policiji.

Borislav Jamina, branilac Branislava Medana, ukazao je na činjenicu da se Manningov izvještaj, u kojem stoji da je grobnica Ravnice 2 bila primarna, razlikuje od nalaza koje su ustanovili vještaci Tužilaštva BiH, koji za istu grobnicu tvrde da je bila sekundarna.

“Nije se moglo naći dokaza da su tijela premještana, ali ne mogu komentarisati dokaze koje su iznijeli drugi vještaci”, rekao je Manning.

Branioci optuženih su insistirali da im svjedok pojasni koje su njegove stručne kvalifikacije, te kakvo obrazovanje ima, na šta je on više puta ponovio kako nije ni stručnjak, niti vještak, te da nema univerzitetsku diplomu, nego je detektiv u policiji u Australiji. Također je objasnio da su izvještaji koje je napravio samo rezime izvještaja koje su sačinili drugi stručnjaci, što je jednom od advokata Odbrane bilo povod da odustane od ispitivanja.

“Mi smo navikli da rezime izvještaja stručnjaka rade još veći stručnjaci. Imao sam još pitanja, ali nakon ovakvog odgovora ne vidim svrhu ispitivanja”, rekao je Danilo Mrkaljević, branilac Velibora Maksimovića.

Na ročištu 13. marta iskaz će dati dva dodatna svjedoka Tužilaštva.

Povezani članci