Članak

Kravica: Zločin počinjen u afektu gnjeva

23. Januara 2008.00:00
Vještak kojeg su saslušale Odbrane jedanaestorice, istakao da je jedan od optuženih u “afektu gnjeva” učestvovao u strijeljanju Bošnjaka u julu 1995. godine

This post is also available in: English

Ratko Kovačević, vještak neuropsihijatar kojeg je pozvala Odbrana Petra Mitrovića, govorio je o duševnom stanju optuženog i njegovim “skromnim intelektualnim sposobnostima”, te istakao da je u “afektu gnjeva” učestvovao u strijeljanju Bošnjaka u selu Kravica 1995. godine.

“Prije izvršenja djela bio je u posebno afektivnom stanju koje je nastalo pogibijom njegovog druga, kao i cjelokupnom situacijom u to vrijeme. U odnosu na njegovo stanje i sposobnosti, on nije mogao razumjeti i učestvovati u kreiranju tog plana koji se navodi u optužnici”, rekao je Kovačević.

Petra Mitrovića, i još 10 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, Tužilaštvo BiH tereti za genocid i strijeljanje oko 1.000 Srebreničana u selu Kravica tokom jula 1995. godine. Prema navodima optužnice, svih 11 optuženih svjesno je učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, sudjelujući time u počinjenju genocida.

Tokom skoro pet sati ispitivanja, vještak Kovačević je isticao da je Mitrović “duševno zaostala osoba ispotprosječne inteligencije”, te da mu je neophodno psihijatrijsko liječenje.

“Ispitivanja su dokazala da je Mitrović osoba skromnih intelektualnih sposobnosti i njegovo mišljenje je skromno, emocije labilne, te je sklon impulsivnom i agresivnom ponašanju. Njega taj hendikep prati od ranog djetinjstva, a na to su uticali i loši uslovi razvoja”, tvrdi Kovačević.

Vještak Kovačević je dalje utvrdio da je primijećen “ozbiljan nesklad” između Mitrovićevih izražajnih sposobnosti i iskaza koje je davao nadležnim organima, jer je “njegovo bogatstvo riječima malo”, a u iskazima su rečenice “duže i složenije”.

U toku unakrsnog ispitivanja Kovačević je rekao da je Mitrović “sugestibilna i osoba podložna manipulaciji”, te da je od djetinjstva “debilan i intelektualno i mentalno zaostao”.

“Njegov život potvrđuje njegovu debilnost. On je u djetinjstvu bio izložen lošem i nepodsticajnom razvoju zbog oca alkoholičara, zbog čega nije mogao steći pozitivne moralne obrasce ponašanja”, rekao je Kovačević.

Mitrović je, kako je istakao Kovačević, u novembru 2007. godine tokom neuropsihijatrijskog ispitivanja u pritvorskoj jedinici konstantno isticao da su ga “prisiljavali na rat, te da nije nikoga ubio”.

Odbrane jedanaestorice su se često smijale tokom saslušanja vještaka, zbog čega je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća, upozorio na “ozbiljnost ponašanja u sudnici”.

Nastavak suđenja je zakazan za četvrtak, 24. januar 2008. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English