Članak

Mejakić i ostali: “Logori su nicali kao pečurke poslije kiše”

11. Decembra 2007.00:00
Odbrana Željka Mejakića tvrdi da on nije bio komandant logora te da su logori u Prijedoru osnivani kao posljedica “dešavanja na terenu”

This post is also available in: English

Izlaganjem uvodnih riječi počeo je dokazni postupak Odbranâ četvorice optuženih za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm.

Jovan Simić, branilac prvooptuženog Željka Mejakića, naglasio je da su se tokom 1992. godine “Bošnjaci i Srbi podjednako naoružavali”, te da “snose jednaku krivicu za zločine koji su počinjeni na području Prijedora”. Simić je rekao i da njegov branjenik nije bio komandant logora Omarska, niti su u njegovoj nadležnosti bili stražari i isljednici.

“Nemamo namjeru negirati postojanje logora i zločina, ali želimo istaći da Željko Mejakić nije bio komandant logora, niti načelnik bezbjednosti i nije imao ingerencije u pogledu hrane, vode, medicinske njege… Dokazima koje ćemo iznijeti želimo utvrditi tačan broj žrtava, počinioce zločina i nadređene u tom lancu”, rekao je Jovan Simić.

U optužnici stoji da je Mejakić od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio načelnik bezbjednosti i komandant logora Omarska, te da je “imao kontrolu nad radom i ponašanjem svih stražara i drugih osoba koje su dolazile u logor”.

Pored Mejakića, za ubistva, mučenja, premlaćivanja i silovanja Bošnjaka i Hrvata zatočenih u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine, Državno tužilaštvo tereti i Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Advokat Simić je istakao da su logori Omarska, Keraterm i Trnopolje osnivani kao “pečurke poslije kiše”, te da su se Bošnjaci i Srbi podjednako koristili “jezikom mržnje i naoružavali”.

“I jedni i drugi su krivi, jer za svađe i tuče treba dvoje. Logori nisu osnivani kao dio plana srpskog političkog vrha, nego kao odgovor na ono što se dešavalo na terenu”, rekao je Simić.

U uvodnoj riječi Simić je također istakao da su 30. aprila 1992. godine Srbi preuzeli vlast u Prijedoru, te da je “šaka ludaka uzela vlast i počela da hara”.

“Logor Keraterm je prvi osnovan i tu je formirana i isljednička grupa koja je ispitivala ko je nevin, a ko je sudjelovao u borbi. Žene i djeca su tada prebačeni za Trnopolje, a sa 28. na 29. maj 1992. godine, na zahtjev Kriznog štaba, zbog malih kapaciteta Keraterma, formiran je logor Omarska”, rekao je Simić.

“Moram istaći da je Mejakić radan, vrijedan i nije glup. On nikad nije bio odlikovan i nije bio član neke partije”, rekao je Simić.

“Borit ćemo se da dokažemo istinu, a nadam se da će Sud imati hrabrosti da nas isprati u toj želji. Konačno, neophodno je da stvari nazovemo pravim imenom”, zaključio je Simić.

Odbrana Momčila Grubana svoju uvodnu riječ će izvesti naknadno jer je Vinko Kondić, jedan od dvojice branilaca, koji je pripremao uvodnu riječ, nedavno i sâm uhapšen zbog sumnji da je počinio zločine u Ključu.

Odbrana Dušana Fuštara uvodnu riječ iznijet će nesporedno prije početka izvođenja dokaza i “odnosit će se samo na optuženog”.

Nebojša Pantić, advokat Duška Kneževića, najavio je kako će se njegova taktika bazirati na iznošenju dokaza koji će pokazati da je došlo do zamjene ličnosti kada je njegov branjenik u pitanju, te istakao da podržava uvodnu riječ advokata Simića.

Nastavak suđenja je 18. decembra 2007. godine.

This post is also available in: English