Članak

Mejakić i ostali: Odgođeno suđenje “Prijedorskoj četvorki”

27. Novembra 2007.03:39
Zbog nespremnosti Tužilaštva i Odbranâ, odgođeno suđenje za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm

Nastavak suđenja četvorici optuženih za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm odgođeno je zbog nepripremljenosti Odbranâ i Tužilaštva BiH, kao i zbog toga što branitelji nisu dostavili Sudskom vijeću prijedloge dokaza koje žele izvesti.

“Danas nemamo uvjete da vodimo glavni pretres jer smo dobili informaciju da Tužilaštvo nije izvršilo prijevod svih transkripata koje želi uvesti kao materijalne dokaze, a Odbrane nisu dostavile informacije o dokazima koje namjeravaju koristiti. Sud je i ranije ukazivao i zahtijevao da Odbrane formulišu svoje dokaze”, istakao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Sudsko vijeće je dalo rok Odbranama da dostave svoje prijedloge materijalnih dokaza, te svjedoka koje žele saslušati do utorka, 4. decembra 2007.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića za ubistva,  premlaćivanja, silovanja i mučenja zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine.

Transkripti svjedoka koji su svoje iskaze dali pred Sudom BiH, kako je istakao tužilac Peter Kidd, prevedeni su i dostavljeni Odbranama, “izuzimajući iskaz svjedoka K010”.

“Prijevod ovog iskaza jutros je dostavljen Tužilaštvu BiH i nakon suđenja ćemo ga predati i Odbranama, jer se trenutno kopira. Ostale transkripte smo poslali poštom Odbranama, a optuženima smo ih dostavili u pritvorske jedinice”, rekao je Kidd.

Advokat Vinko Kondić je istakao da je Sudu BiH dostavljen prijedlog dokaza Odbrane Momčila Grubana, dok su advokati ostale trojice optuženih istakli da će naknadno dostaviti svoje prijedloge.

“Odbrana Duška Kneževića je zastala u pripremanju dokaza jer nismo dobili sve transkripte Tužilaštva BiH”, rekao je Nebojša Pantić.

Tužilaštvo BiH od februara 2007. godine izvodi svoje dokaze protiv četvorice optuženih i do sada je saslušalo preko 40 svjedoka i predočilo preko 190 materijalnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 30. novembar 2007. godine.

Katarina Janković