Članak

Kličković: Sarajevski đak i student

13. Novembra 2007.00:00
U cilju okončanja istrage i podizanja “adekvatne” optužnice, Tužilaštvo zatražilo još mjesec pritvora za bivšeg premijera Republike Srpske, što je Sud odobrio

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo zatražilo je još 30 dana pritvora za Gojka Kličkovića, koji se u pritvoru Suda BiH nalazi od 21. juna ove godine. Dodano vrijeme Tužilaštvo traži kako bi prikupilo “dovoljno dokaza za podizanje adekvatne optužnice”.

Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva i odredio pritvor do 20. decembra.

Gojka Kličkovića, bivšeg predsjednika Ratnog predsjedništva općine Krupa, Tužilaštvo sumnjiči za zločin protiv čovječnosti, odnosno da je učestvovao u mobilizaciji i organizaciji srpske vojske, “ali i postizanju vojnih ciljeva kao što je blokada puteva i mostova, organiziranju snajperskih aktivnosti, te uspostavljanju logora”, u vrijeme dok je bio predsjednik Ratnog predsjedništva općine Bosanska Krupa.

Nakon rata Kličković je – od 1996. do 1998. godine – bio premijer Republike Srpske.

Tužilac David Schwendiman je prijedlog za produženje pritvora argumentovao tvrdnjama da bi osumnjičeni mogao utjecati na saučesnike, ali i na svjedoke. Kao jedan od razloga, naveo je i činjenicu da se istraga protiv Kličkovića vodi i pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, što “povećava razlog za bijeg”. Tužilac nije precizirao na koje se radnje odnosi ova istraga.

“Mislim da alternativne mjere ne bi bile odgovarajuće. Nijedna mjera osim pritvora ne bi osigurala njegovo prisustvo”, završio je izlaganje Schwendiman.

Protiveći se ovom prijedlogu, advokat Duško Tomić je zatražio da se njegovom branjeniku izreknu mjere zabrane.

“On nema gdje pobjeći, ima samo bh. državljanstvo. Rekao mi je da mu je u zatvoru u Beogradu bilo kao u srednjem vijeku i da se ovdje odmorio”, kazao je Tomić, dodavši da osumnjičeni ne može utjecati na svjedoke i saučesnike, jer ne zna o kome se radi.

Na komentar tužioca da osumnjičeni nema stalno mjesto boravka u BiH, Tomić je rekao kako se to može” riješiti za sat vremena”, te se ponudio da ga prijavi na adresu svoje porodične kuće, koju bi mu dao na korištenje.

Sudu se obratio i sam Kličković rekavši da ne razmišlja o “prelasku Drine” jer je on “sarajevski đak i student”.

Kličkovića je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, na osnovu Interpolove potjernice, uhapsilo 2006. godine u Beogradu. Na zahtjev Suda BiH, policija Srbije predala ga je ovdašnjim vlastima.

This post is also available in: English