Članak

Kravica: Ispraćaj brata u vojsku

1. Novembra 2007.17:57
Devet svjedoka Odbrane, rodbina i prijatelji Dragiše Živanovića, ponudili su mu alibi u svojim iskazima koje su dali pred Sudom BiH.

Odbrana Dragiše Živanovića, jednog od jedanaest optuženih za genocid u Srebrenici pred Sudom BiH, završila je dokazni postupak saslušanjem devet svjedoka, koji su pružili alibi optuženom.

Svjedoci Saša Simić i Gojko Perić su rekli kako su 14. jula 1995. godine, zajedno sa Slavišom Živanovićem, bratom optuženog, trebali krenuti na odsluženje vojnog roka. Obojica tvrde da su dan prije posjetili porodicu Dragiše Živanovića, koji je organizovao ispraćaj svome bratu. Simić je, tvrdi, ostao do dva sata ujutro, a sve vrijeme je i Dragiša bio tu.

Tužilaštvo jedanaestoricu bivših pripadnika Specijalne policije i Vojske Republike Srpske smatra odgovornim za učestvovanje u ubistvima više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u Kravici. Događaji koji su prethodili ubistvima – zarobljavanje i odvođenje – dešavali su se, prema navodima optužnice, tokom 13. jula 1995. godine.

Nenad Mitrović, Radiša Maksimović, Obrenija Radovanović, Stanka Blagojević, Milomir Blagojević i Željko Živanović su, kako tvrde, također bili na ispraćaju koji je za svog brata organizovao Živanović. Oni su još istakli da su Živanovića konstantno viđali u Skelanima “sedam ili osam” dana prije toga, jer je pripremao proslavu.

Svjedok Bogoljub Simić, bivši načelnik Vojnog odsjeka Ministarstva odbrane za područje Skelana, u čijoj je nadležnosti bila regrutacija vojnika, ispričao je u sudnici da je 14. jula 1995. godine grupa mladića, među njima i Slaviša Živanović, upućena na služenje vojnog roka.

Živanovićev branilac Stanko Petrović je to potkrijepio materijalnim dokazom – listom sa imenima ljudi koji su 14. jula 1995. godine, po naredbi Ministarstva odbrane u Zvorniku, upućeni na služenje vojnog roka. Na listi se nalaze imena Slaviše Živanovića, Saše Simića i Gojka Perića.

Svi svjedoci, osim Gojka Perića, ispričali su da su u Skelanima često viđali Velibora Maksimovića Velju, još jednog od optuženih na ovom suđenju, kako “karta u kafani”. Saša Simić je rekao da se sjeća kako ga je vidio u gradu i 13. jula 1995. godine.

Sljedeće ročište bit će održano 14. novembra 2007. godine.

Povezani članci