Članak

Kravica: Prijetnje svjedoku Odbrane

19. Septembra 2007.04:41
Jedan od planiranih svjedoka Odbrane jedanaestorice optuženih za genocid u Kravici nije se pojavio na ročištu zbog navodnih prijetnji koje je dobio.

Na suđenju jedanaestorici bivših pripadnika Specijalne policije i Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za genocid u selu Kravica kod Srebrenice, saslušan je samo jedan od planirana tri svjedoka Odbrane.

Svjedok Svetolik Jovanović iz nepoznatih razloga nije se pojavio na ročištu, dok je zaštićeni svjedok A, zbog anonimnih prijetnji, odlučio ne doći na suđenje.

“Od njega sam dobio informaciju da prima prijetnje, a to će se moći i provjeriti na nekom od narednih suđenja”, objasnio je Rade Golić, branilac drugooptuženog Milenka Trifunovića. “Sada je pod stresom i ne može svjedočiti. Nije u potpunosti odbio da svjedoči, samo dok se strasti ne smire”, dodao je branilac.

Miloš Stupar, Milenko Trifunović, Petar Mitrović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović, Dragiša Živanović, Branislav Medan i Milovan Matić optuženi su da su učestvovali u odvođenju oko 1.000 Bošnjaka u hangar u selu Kravica, gdje su potom strijeljani.

Svjedok Cvjetin Gvozdenović, koji je prije rata radio u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, rekao je da od februara 1992. do aprila 1996. godine nije bio u krugu ove zadruge.

Gvozdenović tvrdi da nema nikakvih saznanja o dešavanjima u Kravici, jer “obične vojnike niko nije obavještavao”. Tokom svog svjedočenja prisjetio se 12. jula 1995. godine, kada je, prolazeći kroz selo Kravica, vidio “mnogo vojnika i civila” na putu pored Zemljoradničke zadruge.

Ovom ročištu nisu prisustvovala trojica optuženih, koji su zbog štrajka glađu odbili da se pojave u sudnici.
Petar Mitrović, Miladin Stevanović i Branislav Medan su u grupi od 25 pritvorenika Kazneno-popravnog zavoda Kula (Istočno Sarajevo) koji od 10. septembra štrajkuju glađu zbog neharmonizacije zakona koji su na snazi u BiH.

Iako su pojedini branioci tražili da suđenje bude odgođeno zbog navodnog lošeg zdravstvenog stanja nekih pritvorenika, Sudsko vijeće je odlučilo da se ročište nastavi.

“Sud ima kontakt sa pritvorskom jedinicom i do sada nije bilo informacija da je nekome zdravlje narušeno”, rekao je predsjedavajući Hilmo Vučinić, zaključivši da su se optuženi svjesno odrekli prava da prisustvuju suđenju.

Suđenje se nastavlja 19. septembra 2007. godine, kada će iskaz dati još tri svjedoka Odbrane.

Povezani članci