Članak

Kravica: Otkazano svjedočenje Ljubomira Borovčanina

13. Juna 2007.08:56
Svjedočenje Ljubomira Borovčanina putem videolinka protiv 11 optuženih za genocid je otkazano.

Najavljeno pojavljivanje Ljubomira Borovčanina pred Sudom u Sarajevu putem videolinka iz Haaga, otkazano je do nove odluke. Borovčanin je pozvan kao svjedoka Tužilaštva na suđenju 11-orici optuženih za genocid.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da u roku od mjesec dana bude razjašnjeno da li će Borovčanin svjedočiti pred Sudom BiH, a da za to vrijeme Odbrana počne svoj dokazni postupak.

Advokat Ljubomira Borovčanina, bivšeg komandanta združenih snaga jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, uputio je pismo Sudu, prema kojem njegov branjenik “u ovom momentu ne može svjedočiti jer postoji mogućnost da optužnica protiv nedavno uhapšenog generala Zdravka Tolimira bude pridružena optužnici na kojoj je i on, usljed čega”, smatra advokat, “može doći i do promjene položaja Borovčanina”.

“Ovo suđenje postaje osjetljivo jer je moguće da se ponovo ispitaju svjedoci koji su svjedočili protiv Borovčanina. Nijedan advokat ne može svom branjeniku predložiti da u ovom momentu svjedoči u bilo kojem predmetu, jer ne želimo rizikovati da se to iskoristi protiv njega”, stoji u pismu koje je primilo Sudsko vijeće u Sarajevu.

Borovčaninu se trenutno sudi u Haagu, zajedno sa još šestoricom visokih dužnosnika policije i vojske Republike Srpske, i svi su optuženi za masakr u Srebrenici.

Borovčaninov advokat je u pismu naveo i da njegovo nepojavljivanje u dogovoreno vrijeme ne znači da on odbija svjedočenje, već da traži odgodu “od oko tri sedmice”.

Tužilac Ibro Bulić je predložio čitanje iskaza optuženog Borovčanina koji su uzeti tokom istrage protiv 11 optuženih za genocid u Srebrenici, čemu se Odbrana usprotivila smatrajući taj prijedlog “za sada preuranjenim”.

Prvi svjedoci Odbrane trebali bi se pojaviti 20. juna 2007. godine.

Povezani članci