Članak

Kravica: Identifikacije posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana

8. Marta 2007.23:02
Po nalogu Tužilaštva, sudski vještak je predočio rezultate identifikacije posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica u i oko Srebrenice.

Specijalista sudske medicine dr. Vedo Tuco, koji radi pri Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih (ICMP) u Tuzli, iznio je rezultate analize izvještaja o identifikaciji posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Izvještaj je predočen po nalogu Tužilaštva BiH na suđenju jedanaestorici optuženih za genocid nad Bošnjacima u selu Kravica kraj Srebrenice.

Dr. Vedo Tuco je analizirao dokumentaciju pribavljenu od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i ICMP-a,te iznio procjenu o broju tijela koja su se nalazila u masovnim grobnicama oko Srebrenice.

“Uzet je veliki broj DNK uzoraka za slučajeve koji čekaju identifikaciju. To nisu bila tijela, nego ostaci”,rekao je dr. Vedo Tuco.

Prema njegovom izvještaju, uukupno 17 masovnih grobnica na području Srebrenice, pronađeni su posmrtni ostaci koji bi mogli odgovarati otprilike 3.262 tijela.

Pronađeni ostaci bi mogli upućivati na znatno manji broj tijela, ali ICMP za sada ima samo “grube procjene”.

Komisija je do sada identifikovala ukupno 676 osoba koje su, prema podacima dobivenim od porodica,stradale u julu 1995. godine.

“U većini slučajeva kao lokacija stradanja navedeno je selo Kravica”, rekao je vještak, dodavši da su najčešći uzroci smrti ovih žrtava bile “strijelne ozljede”, te “eksplozivne ozljede” tijela.

Optužnica jedanaestorku tereti za odvođenje više od hiljadu Bošnjaka u skladište Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su u večernjim satima 13. jula 1995. godine strijeljani.

U prisustvu prvooptuženog MilošaStupara, civili su ubijeni tako što su Milenko Trifunović, Slobodan Jakovljević, Aleksandar Radovanović, Miladin Stevanović, Petar Mitrović, Branislav Medan, Velibor Maksimović i Dragiša Živanović pucali iz automatskih pušaka, a Brano Džinić bacao na njih ručne bombe, dok je Milovan Matić punio okvire municije.

Prema prije najavljenom rasporedu svjedoka Tužilaštva, na narednom ročištu, 14. marta, iskaz su trebale dati dvije svjedokinje.

Tužilac Ibro Bulić je rekao da one nisu u mogućnosti pojaviti se pred Sudom, te je predložio “zamjenu svjedoka”.

“Mislim da se svi prvi put susrećemo sa institucijom ad hoc svjedoka. To nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku”, rekao je MilošPerić, branilac Milovana Matića.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Tužilaštva.

Povezani članci