Članak

Mejakić i ostali: Zastrašujući i sramni zločini u prijedorskim logorima

20. Decembra 2006.00:00
Tužilac Peter Kid otvorio je suđenje četvorici optuženih za zločine nad nesrbima koji su tokom 1992. godine bili zatočeni u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm.

This post is also available in: English

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću.

Odbrane su najavile da će uvodne riječi dati prilikom iznošenja dokaza.

«Mi žene smo svaki dan počinjale brojanjem tijela na travnjaku ispred Bijele kuće. Obično bi prebrojale 15 ili 20 tijela. Jednog dana smo prebrojale 24. To je bio najveći broj. Po tijela bi dolazio žuti kamion, na koji su redana isto kao drva», citirao je tužilac Peter Kid jednu od zatočenica logora Omarska na početku uvodnih riječi.

Ova svjedokinja, koja će dati iskaz pred Sudom BiH, bila je zatočena, te fizički i psihički zlostavljana u logoru Omarska tokom 1992. godine.

Prema navodima optužnice Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević su tokom 1992. godine u logorima Omarska i Keraterm učestvovali u premlaćivanju, silovanju, ubistvima i mučenjima zatvorenika.

U logorima Omarska i Keraterm, kako je rekao Tužilac, su tokom 1992. godine vršeni «zastrašujući i sramni zločini» gdje su zatvorenici ponižavani samo zato što «nisu bili Srbi».

Logori Omarska i Keraterm su uspostavljeni krajem maja 1992. godine, da bi nakon posjete stranih novinara, u augustu 1992. godine, dio zatvorenika prebačen u obližnje logore Trnopolje i Manjača, a ti logori zatvoreni.

U uvodnoj riječi tužilac Peter Kid je rekao da su uslovi u logorima bili «surovi i degradirajući», te da zatvorenici nisu umirali «od starosti ili bolesti».

«U logorima Omarska i Keraterm osnova su bili nasilnički i ugnjetavački režimi», istakao je tužilac Kid.

Tužilac Kid je najavio da će kroz izjave svjedoka dokazati da je Željko Mejakić imao «ogroman autoritet» kao komandant logora Omarska, gdje je Momčilo Gruban zvani Čkalja bio komandir smjene straže.

U logoru Keraterm Dušan Fuštur je bio jedan od trojice komandira straže, dok je Duško Knežević, prema iskazima svjedoka, neometano dolazio u logore i učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika.

Tužilac je najavio saslušanje više svjedoka, većinom bivših logoraša, te četiri svjedoka koji nisu bili u logoru ali će govoriti o dešavanjima u Prijedoru tokom 1992. godine.

Sva četvorica optuženih su 9. maja 2006. godine prebačeni u Sarajevo iz pritvorske jedinice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a prema pravilu koje omogućava prenos slušajeva na nacionalne sudove u sklopu izlazne strategije.

Prvi svijedoci pojavit će se pred Sudom 16. januara 2007. godine.

This post is also available in: English