Članak

Lučić tvrdi da nije kriv za zločine u Kreševu

3. Novembra 2006.23:49
Bivši pripadnik Vojne policije snaga bosanskih Hrvata, koji se tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima u Kreševu, izjasnio se da se ne osjeća krivim niti po jednoj od četiri tačke optužnice.

Krešo Lučić, bivši komandir Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izjasnio se da nije kriv niti po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima u srednjoj Bosni.

Optužnica u četiri tačke tereti Lučića,da je zajedno sa pripadnicima Vojne policije, u junu i julu 1993. godine, počinio zločine protiv čovječnosti na području općine Kreševo.

Lučić se tereti da je u napadu nasela Rakova Noga, Crnići, Bjelovići, Bukve i Ramići, prisilno odvodio i zatvarao civile u logore u Osnovnoj školi Ivo Lola Ribar u Kreševu, te u hangar Šunje u Kreševu.

Zatvorenici su držani u ovim objektima pod nehumanim uslovima i svakodnevno odvođeni na prisilni rad.

Lučić se tereti i da je zatvorenike iz logora Šunje odvodio u zgradu Elektroprivrede u Kreševu, gdje ih je mučio udarajući ih nogama, rukama i drvenim palicama po svim dijelovima tijela. Potom je izdavao naredbe sebi podređenim policajcima da nastave samučenjem.

Tužilaštvo smatra i da je Lučić 18. jula 1993. godine, tokom ispitivanja jednog civila u zgradi«Elektroprivrede», naredio policajcima da ga udaraju drvenim palicama i rukama po leđima, usljed čega je zatvorenik više puta izgubio svijest. Policajci su ga potom polijevali vodom da bi ga, kada bi došao svijesti, nastavili tući.

Krešo Lučić se sam predao vlastima u aprilu ove godine od kada se nalazi u pritvoru.

Krešimir Zubak branilac optuženog, zatražio je od Suda da se Lučić brani sa slobode.

«Činjenica da se sam predao govori da je u njegovom interesu da se ovo što prije završi», rekao je Zubak,te dodao da je odbrana spremna predati Lučićev pasoš kako bi odbacili svaku sumnju o bijegu.

Sudija Hilmo Vučinić je rekao da je ovakav zahtjev odbrane već odbijen, te je zatražio da mu branilac iznese nove razloge za eventualnu odbranu sa slobode.

«On je otac troje malodobne djece i živi u Širokom Brijegu od socijalne pomoći. On mora prehraniti djecu», rekao je Zubak koji je pri tome dodao i da će ako Sud ne udovolji zahtjevu tražiti da se Lučić prebaci na Kantonalni sud u Travniku, na područje u čijoj nadležnosti je izvršen zločin za koji se optuženi tereti.

Sljedeće ročište će se održati u narednih 15 dana.

Povezani članci