Članak

Mejakić: Suđenje za zločine u Prijedoru počinje u novembru

19. Oktobra 2006.00:00
Suđenje Željku Mejakiću i drugima optuženim za zločin u logorima Omarska i Keraterm u Prijedoru počet će sredinom novembra.

This post is also available in: English

Sud Bosne i Hercegovine je odlučio da suđenje Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću, za zločin počinjen u logorima Omarska i Keraterm kraj Prijedora, počne 14.novembra, a početak iznošenja dokaza je zakazan za 23. novembra.

Prije početka suđenja, održat ćese još jedna statusna konferencija na kojoj bi trebale biti donešene odluke vezane za usvajanje dokaza utvrđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i pitanje mjera zaštite svjedoka.

Mejakić, Gruban, Fuštar i Knežević se terete da su od 30. aprila 1992. godine pa do kraja te godine, prisilno zarobljavali i odvodili civile sa područja Prijedora u logore Omarska i Keraterm, čime su počinili zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH, predvođeno tužiocem Peter Kiddom, najavilo je da namjerava ispitati oko 56 svjedoka, zašto će im biti potrebno oko 34 dana.

«Svjedoci će govoriti o sistematičnom napadu na Prijedor, te dogođajima koje su preživjeli u logorima Keraterm i Omarska», kazao je Kidd.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, mnogi od svjedoka koji će se pojaviti su već svjedočili u Hagu na suđenju Miroslavu Kvočki i Milomiru Stakiću, obojica osuđeni pred MKSJ za zločine počinjene u prijedorskom kraju, te će za neke od njih biti tražene i dodatne zaštitne mjere.

«Neki od svjedoka bit će zaštićeni slikom, jedan dio će svjedočiti bez prisustva javnosti, a mali broj će svjedočiti putem linka iz država u kojima se nalaze», objasnio je Tužilac.

Jovan Simić, branitelj optuženog Željka Mejakića, je izrazio nezadovoljstvo «jer je Tužilac najavio unošenje i brojnih pisanih dokumenata i dokaza preuzetih iz Haškog tibunala», a podržalisu ga i ostali branioci.

«Ukoliko Tužilaštvo ne napravi neku selekciju, ovo suđenje će biti neefiksano i trajat će godinama», rekao je Simić.

Također je dodao da se ne mogu povezivati napadi na Prijedor i događaji ulogorima Keraterm i Omarska, objasnivši da su to bila «nezavisna dešavanja» ida su ove dvije lokacije bile «istražni centri».

«Ako Tužilaštvo počne ovo dvoje povezivati, onda ćemo svi izgubiti dosta vremena na dokazivanju da ti događaji nisu povezana», kazao je branitelj Željka Mejakića.

Sud BiH je optužnicu protiv četvorice potvrdio 14. jula 2006. godine, nakon što ju je ovdašnje tužilaštvo prilagodilo domaćim zakonima.

Sva četvorica su prebačena u Sarajevo iz Haga početkom maja ove godine.

Sud je zakazao novu statusnu konferenciju za 6. novembar.

This post is also available in: English