Članak

Svjedok: Paunović je pucao po nama

2. Februara 2006.00:00
Dvojica preživjelih nakon masovnog streljanja u Rogatici danas svjedoče protiv čovjeka kojeg Tužilaštvo BiH smatra odgovornim za taj zločin.

This post is also available in: English

U augustu 1992. godine 27 civila zatočenika logora «Rasadnik» kod Rogatice streljano je u u selu Duljevac. Od trojice koji su preživjeli streljanje, dvojica su danas svjedočili Tužilaštva u procesu protiv Dragoja Paunovića zvanog Špiro pri Odjelu za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

«Znam da je Dragoje Paunović rafalno počeo da puca» izjavio je svjedok Armin Baždar pred Vijećem kojim predsjedava Davorin Jukić.

Optužnica tereti Paunovića da je u periodu od maja do septembra 1992. godine naređivao i provodio «progon civila bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi», na području općine Rogatica te u regiji Istočna Bosna.

Optužnica protiv njega je prva od kraja rata na ovamo koja tretira zločine počinjene na teritoriji općine Rogatica gdje je u periodu od 1992. do 1995. vršeno etničko čišćenje.

Paunović se tereti da je 15. augusta1992. godine, kao starješina manje vojne formacije Rogatičkog bataljona, naredio da se 27 civila zatočenih u logoru “Rasadnik” odvede u “živi štit” na linije bojišnice.

Zaštičeni svjedok «A» pred Vijećem je izjavio da su svi zatočenici nakon «živog štita» odvedeni na streljanje u mjesto Duljevac kraj Rogatice.

Svjedok je dalje naveo da su vojnici koji su učestvovali u streljanju bili u maskirnim uniformama sa žutim trakama na ramenima, izuzev jednog koji je žutu traku imao svezanu oko glave, a kojeg je svjedok identificirao kao Paunovića.

Armin Baždar je u vrijeme zločina imao 15 godina. Sjeća se kako su ruke svim zatočenicima izvedenim na streljanje bile vezane na leđima, te kako se i on, kao i druga dvojica preživjelih, pravio da je mrtav neko vrijeme, a potom su jedan drugog oslobodili i uspjeli pobjeći.

Oba svjedoka su prije izlaska nasuđenje na fotografijama identifikovali optuženog, a potom su ga prepoznali i u sudnici.

Tužilaštvo dokazuje da je Dragoje Paunović naredio strijeljanje 27 civila, te lično učestvovao u egzekuciji pucajući iz puške.

Optužen je za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Glavni pretres počeo je 31. oktobra 2005. godine. Početak iznošenja dokaza odbrane zakazan je za 22. mart.

Povezani članci

This post is also available in: English