Vijesti


ICTY: Zelenović se nagodio sa Tužilaštvom i priznao krivicu za zločine u Foči 16. Januara 2007. Članak Bivši zamjenik komandira vojne policije Republike Srpske nagodio se sa haškim tužilaštvom i priznao dio krivice za torture i silovanja zatočenih Bošnjakinja u Foči.
Vuković: Zbog štrajka odgođen početak glavnog pretresa 10. Januara 2007. Članak Radmilo Vuković pridružio se grupi optuženih za ratne zločine koji su ove sedmice stupili u štrajk glađu.
Štrajk glađu optuženih za ratne zločine 9. Januara 2007. Članak Zbog štrajka glađu četvorice optuženih za ratne zločine pred Sudom BiH odgođeno izjašnjavanje o krivici.
Paško Ljubičić odbio da se izjasni o krivici 9. Januara 2007. Članak Paško Ljubičić, optužen za zločine počinjene na području Viteza i Busovače, odbio je da se izjasni o krivici pred Sudom BiH.
Niset Ramić se izvinio za strijeljanje u Visokom 9. Januara 2007. Članak Suočen sa prvim svjedokom Tužilaštva BiH optuženi Niset Ramić se izvinio za strijeljanje bosanskih Srba u Visokom.
Mirko Vračević optužen za zločine u logoru Vojno 8. Januara 2007. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je još jednu optužnicu za zločine počinjene nad civilima zatočenim u logoru Vojno kraj Mostara.
SLJEDEĆE SEDMICE: Počinju nova suđenja za ratne zločine 5. Januara 2007. Članak Odjel za ratne zločine prvu radnu sedmicu ove godine počinje sa četiri nova suđenja.
Todović i Rašević: Sud prihvatio prilagođenu optužnicu 5. Januara 2007. Članak Savo Todović i Mitar Rašević optuženi su za zločine počinjene nad civilima koji su bili zatočeni u Kazneno popravnom domu Foča.
Vračević pušten na slobodu 22. Decembra 2006. Članak Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje mmjere jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Mirku Vračeviću.
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Paška Ljubičića 21. Decembra 2006. Članak Sud BiH potvrdio je prilagođenu optužnicu i produžio pritvor Pašku Ljubičiću bivšem komandiru HVO-a.