Članak

Paško Ljubičić odbio da se izjasni o krivici

9. Januara 2007.00:00
Paško Ljubičić, optužen za zločine počinjene na području Viteza i Busovače, odbio je da se izjasni o krivici pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Paško Ljubičić, bivši komandir IV bataljona Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen za zločine počinjene nad Bošnjacima sa područja Srednje Bosne, odbio je da se izjasni o krivici.

Sudija za prethodni postupak, Dragoje Vukoja, je u skladu sa postojećim zakonskim odrednicama konstatovao da optuženi poriče krivicu.

Ljubičić, kojeg je prošle godine Međunarodni krivčni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prebacio u Sarajevo za procesuiranje pred Sudom BiH, je odbio da se izjasni o krivici na optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo BiH rekavši da smatra kako Sud nije ispoštovao proceduru, odnosno da nije prihvatio i potvrdio prilagođenu optužnicu.

Naime, prema postojećem zakonu, optužnice koje dolaze iz Haga, Sud Bosne i Hercegovine prihvata nakon što ih ovdašnje Tužilaštvo prilagodi domaćem zakonu.

Međutim, ukoliko Tužilaštvo izmijeni sam sadržaj optužnice ili doda nova krivična djela, Sud mora tu optužnicu potvrditi.

«U ovoj optužnici se moj branjenik optužuje za neka nova djela i smatram da takva optužnica zahtijeva potvrđivanje i prihvaćanje», rekla je Branka Praljak, braniteljica Ljubičića.

David Swendeman, tužilac, je odgovorio kako je njegov Ured tražio od Suda potvrđivanje i prihvatanje.

Sud se nije izjasnio na navode obje strane.

U haškoj optužnici Ljubičić se teretio za zločin protiv čovječnosti dok ga Tužilaštvo BiH tereti “za zločin protiv čovječnosti na temelju ubistva”, kao i za udruženi zločinacki poduhvat, te prema zapovjednoj odgovornosti nad drugim počiniocima.

U prilagođenoj optužnici stoji i da je Paško Ljubičić, zajedno sa Dariom Kordićem i Mariom Čerkezom, obojica nepravosnažno osuđeni u Hagu na 25 i 15 godina zatvora, činio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Odbrana je izrazila stav i da je optužnica podignuta u Sarajevu teža za njihovog branjenika nego ona iz Haga za koju se Ljubičić izjasnio da nije kriv.

This post is also available in: English