Članak

Vuković: Zbog štrajka odgođen početak glavnog pretresa

10. Januara 2007.23:52
Radmilo Vuković pridružio se grupi optuženih za ratne zločine koji su ove sedmice stupili u štrajk glađu.

Početak glavnog pretresa protiv Radmila Vukovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske koji se tereti za ratni zločin silovanja počinjen u Foči, odgođen je zbog nedolaska optuženog.

Vojo Radović, branilac optuženog, saopštio je Sudu da se Radmilo Vuković odbio pojaviti na ročištu jer se pridružio grupi optuženih koji štrajkuju glađu, te da ga je obavijestio da će njegove dalje odluke biti u skladu sa odlukama ostalih štrajkača.

Sudsko vijeće je objavilo da su još jučer, utorak 9. januar, obaviješteni o štrajku pritvorenika u Kazneno popravnom zavodu Kula, Istočno Sarajevo, te da optuženi nisu «fizički i psihički» spremni pristupiti ročištima.

Početak glavnog pretresa protiv Radmila Vukovića odgođen je do 19. januara do kada se, kako je rekao sudija Davorin Jukić, Sud nada da će problem biti riješen i suđenja nastavljena. Sudija je napomenuo i da nedolazak Radmila Vukovića na unaprijed zakazano ročište ide na štetu optuženog.

Tužilaštvo BiH optuženog RadmilaVukovića tereti za fizičko i psihičko zlostavljanje zaštićene svjedokinje A.

U optužnici se navodi da ju je optuženi silovao više puta tokom juna i augusta 1992. godine u Miljevini, općina Foča, nakon čega je ona rodila dijete.

Prema do sada dostupnim podacima,više od 20 optuženih za ratne zločine pre Sudom BiH stupili su 8. januara uštrajk glađu, te odbijaju dolazak na ročišta.

Osnovni razlog za štrajk je primjena Krivičnog zakona BiH na Sudu BiH, umjesto Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja zločina i koji predviđa manju kaznu za djela ratnog zločina.