Vijesti


Sljedeće sedmice: Početak i kraj suđenja za zločine u Srebrenici 31. Oktobra 2008. Članak Naredne sedmice pred Sudom BiH bit će izrečena presuda optuženima za zločine nad Srebreničanima u Bratuncu, a zakazana je statusna konferencija prije još jednog suđenja za genocid.
Bundalo i ostali: Spas u zbjegu 31. Oktobra 2008. Članak Svjedoci Tužilaštva govorili o gubicima bliskih članova svojih porodica tokom 1992. godine u Kalinoviku.
Spojene optužnice Tomiću i Vukoviću 24. Oktobra 2008. Članak Na prijedlog Tužilaštva, Sud BiH spojio optužnice za genocid u Srebrenici protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića.
Sljedeće sedmice: Presuda za zločine u Bratuncu 24. Oktobra 2008. Članak Nakon 18 mjeseci dokaznog postupka, Sud BiH će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu za zločine u Bratuncu.
ICTY/MKSJ: Međunarodno osoblje još potrebno u domaćem pravosuđu 23. Oktobra 2008. Članak Predsjednik haškog Tribunala izrazio podršku ostanku međunarodnog osoblja u Državnom sudu i tužilaštvu.
Tužilaštvo traži 10 godina za Mirsada Repka 21. Oktobra 2008. Vijest Suđenje Mirsadu Repku pred sudom u Oslu nalazi se u završnoj fazi i presuda se očekuje do kraja novembra.
Kličković i ostali: Suđenja u muzeju 21. Oktobra 2008. Članak Bivši pripadnik rezervne policije iz Bosanske Krupe prisjetio se učešća pojedinih grupa u zlostavljanju zatočenika u Jasenici.
Nikačević: Adaptirano ponašanje 21. Oktobra 2008. Članak Vještak neuropsihijatar kojeg je saslušala Odbrana Miodraga Nikačevića govorio o nalazu dr. Senadina Ljubovića, vještaka Tužilaštva BiH.
Bivši haški tužilac odlikovan za svoj rad 21. Oktobra 2008. Članak Tužilac koji je podigao prvu optužnicu protiv Karadžića i Mladića dobitnik prestižne nagrade.
Korićanske stijene: Slučaj u Strasbourgu 20. Oktobra 2008. Članak Švicarska organizacija Trial, u ime porodica osmorice ubijenih na Korićanskim stijenama, Evropskom sudu za ljudska prava podnijela šest prijava protiv BiH.