Članak

Sljedeće sedmice: Početak i kraj suđenja za zločine u Srebrenici

31. Oktobra 2008.13:39
Naredne sedmice pred Sudom BiH bit će izrečena presuda optuženima za zločine nad Srebreničanima u Bratuncu, a zakazana je statusna konferencija prije još jednog suđenja za genocid.

This post is also available in: English

U prvoj sedmici mjeseca novembra, Vijeće Odjela za ratne zločine Državnog suda izreći će presudu Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću po optužbama za zločine nad Srebreničanima počinjene u Bratuncu, nakon pada ove zaštićene zone UN-a.

Izricanje presude bilo je predviđeno 29. oktobra, ali je bez dodatnih pojašnjenja odgođeno za 6. novembar.

U srijedu i četvrtak, 5. i 6.novembra, zakazana je statusna konferencija prije početka suđenja Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću. Obojica su optuženi da su, kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, učestvovali u genocidu koji je u julu 1995. godine počinjen u Srebrenici.

Za genocid u Srebrenici optužen je i Milorad Trbić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čije se suđenje nastavlja u ponedjeljak, 3. novembra.

Apelaciono vijeće Suda BiH će u četvrtak, 6. novembra, razmatrati žalbe na presudu Mitru Raševiću i Savi Todoviću, koji su u februaru ove godine nepravosnažno osuđeni na osam i po, odnosno 12 i po godina zatvora zbog zločina počinjenih u Kazneno-popravnom (KP) domu Foča, gdje je Rašević bio komandir straže, a Todović zamjenik upravnika.

Obojica su, prema navodima optužnice, od aprila 1992. do oktobra 1994. godine učestvovali u zlostavljanju više od 700 zatvorenika u KP domu Foča. Nakon izricanja presude branioci optuženih najavili su žalbu.

Iduće sedmice nastavlja se suđenje nekadašnjim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) – Zrinku Pinčiću 3. i 4. novembra, te obnovljeno suđenje Kreši Lučiću 3., 4. i 7. novembra. Pinčić je optužen za silovanje Srpkinje u Konjicu, dok je Lučić u prvostepenom postupku osuđen na šest godina zatvora zbog zlostavljanja Bošnjaka u logorima na području općine Kreševo.

Devet novih svjedoka saslušat će Odbrana Predraga Kujundžića, optuženog za zločine u Doboju, i to na ročištima zakazanim za 3., 4. i 7. novembar.

Ispitivanje svjedoka Tužilaštva koji je govorio o učešću Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića u zločinima na području općine Ključ, nastavit će se 3. i 5. novembra, dok bi na suđenju Miodragu Nikačeviću, zakazanom za 4. novembar, iskaz trebala dati dva svjedoka Odbrane ovog bivšeg policajca optuženog za zločine u Foči.

Suđenje Gojku Kličkoviću, Mladenu Drljači i Jovanu Ostojiću za zločine u Bosanskoj Krupi, nastavlja se 4. i 5. novembra, a Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, za zločine u Nevesinju, Kalinoviku, Gacku i Bileći, 5. i 6. novembra.

Novi svjedoci koji će govoriti o zločinima počinjenim nad Hrvatima u bugojanskim logorima – za koje Tužilaštvo smatra odgovornim Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića – iskaz će dati na suđenju u srijedu, 5. novembra.

Na suđenju Sulji Karajiću, bivšem pripadniku Armije BiH optuženom za zločine na području Bihaća, Tužilaštvo će saslušati vještaka te prezentirati materijalne dokaze. Istoga dana, 6. novembra, nastavit će se i suđenje bivšim pripadnicima HVO-a – Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću – za zločine u logoru Vojno kod Mostara.

Tog dana, u četvrtak, i 7. novembra, u petak, nastavlja se suđenje Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, bivšim pripadnicima rezervnog sastava policije, odnosno VRS-a, za zločine u Vlasenici.

U petak, se nastavlja suđenje za zločine u Kalinoviku za koje su optuženi Ratko Bundalo, Đorđislav Aškraba i Neđo Zeljaja, nekadašnji pripadnici vojske i policije Republike Srpske, te Anti Kovaću, kojeg Tužilaštvo tereti za zločine počinjene 1993. godine u Vitezu.

Pred Sudom je istog dana, 7. novembra zakazan nastavak suđenja Radetu Veselinoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad nesrpskim stanovništvom općine Hadžići.

This post is also available in: English