Članak

ICTY/MKSJ: Međunarodno osoblje još potrebno u domaćem pravosuđu

23. Oktobra 2008.00:00
Predsjednik haškog Tribunala izrazio podršku ostanku međunarodnog osoblja u Državnom sudu i tužilaštvu.

This post is also available in: English

Fausto Pocar, predsjednik Haškog tribunala, izrazio je svoju podršku produženju mandata međunarodnih sudija i tužilaca pri Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Tribunala uputio je pismo na adrese Visokog predstavnika u BiH, državnog ministra pravde, predsjednice Suda BiH, glavnog Državnog tužioca i predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Ovo pitanje je od naročitog značaja za međunarodni Tribunal koji ima stalni interes da osigura da njegova misija borbe protiv nekažnjivosti bude nastavljena kroz procesuiranje ratnih zločina u domaćim institucijama u regionu bivše Jugoslavije, a posebno u Bosni i Hercegovini”, stoji u pismu.

Pocar također naglašava da je nesumnjivo postignut značajan napredak u jačanju pravosudnog sistema u BiH, ali “ovaj proces je daleko od završenog i ostaje jako krhak”.

“Međunarodne sudije i tužioci su dali krucijalan doprinos razvoju i konsolidaciji vladavine zakona u BiH. Oni su odigrali važnu ulogu u izgradnji kapaciteta pravosudnih institucija na državnom nivou pomažući, na primjer, bosanskim sucima u kompleksnom i novom procesu provedbe međunarodnih normi”, navodi se dalje.

Pocar također smatra da je prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca imalo “veliki efekat” na jačanje podrške javnosti pravosudnom sistemu “i mogućnost sudstva da se suprotstavi politički motiviranim napadima na njihov rad”.

Predsjednik Tribunala je napisao i da su mu prilikom posjete BiH, tokom maja ove godine, udruženja žrtava izrazila zabrinutost zbog eventualnog odlaska međunarodnih sudija i tužilaca, smatrajući da to može imati “negativan utjecaj na spremnost svjedoka da se pojave pred Sudom”.

Uz to se u pismu navodi da odlazak međunarodnog osoblja “može prouzrokovati ozbiljne praktične probleme”.

Prema postojećem planu, međunarodne sudije i tužioci trebali bi okončati svoje mandate u Sudu i Tužilaštvu BiH do kraja 2009. godine, što Fausto Pocar smatra “preuranjenim”.

Ostanak međunarodnih sudija i tužilaca do sada je javno podržala i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, te zamjenik glavnog tužioca David Schwendmen, koji je dao ovaj prijedlog u nacrtu Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

This post is also available in: English