Članak

Spojene optužnice Tomiću i Vukoviću

24. Oktobra 2008.00:00
Na prijedlog Tužilaštva, Sud BiH spojio optužnice za genocid u Srebrenici protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića.

This post is also available in: English

Sud BiH je 21. oktobra donio rješenje o spajanju optužnica protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića, optuženih za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Ovo je urađeno na prijedlog Državnog tužilaštva, nakon što su se obojica optuženih izjasnili o krivici – Tomić u septembru, a Vuković u oktobru ove godine.

Prema navodima optužnice, Vuković i Tomić bili su pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, te su od 10. do19. jula 1995. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za ciljimao prisilno preseljenje oko 40.000 civila iz Srebrenice, te pogubljenje više od 7.000 njih.

Tužilaštvo ih također tereti za učešće u zarobljavanju, a potom i ubistvima više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine.

Za genocid, odnosno ubistvo više od hiljadu muškaraca u Kravici, Sud BiH je krajem jula 2008. godine osudio sedam bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, te im izrekao kaznu od ukupno 284 godine zatvora. Presuda je nepravosnažna.

Za saučesništvo u istom zločinu – nakon sporazuma o priznanju krivice i prekvalifikovanja djela u zločin protivčovječnosti – na šest godina zatvora osuđen je i Vaso Todorović.

This post is also available in: English