Vijest

Tužilaštvo traži 10 godina za Mirsada Repka

21. Oktobra 2008.04:57
Suđenje Mirsadu Repku pred sudom u Oslu nalazi se u završnoj fazi i presuda se očekuje do kraja novembra.

 

Tužilaštvo u Oslu je izložilo završnu riječ i zatražilo da sud Mirsada Repka osudi na 10 godina zatvora, te da se žrtvama isplati odšteta.

Početkom novembra završnu riječ će iznijeti i odbrana. Presuda bi trebala biti izrečena do kraja sljedećeg mjeseca.

Mirsada Repka tamošnje tužilaštvo tereti da je 1992. godine, kao pripadnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS), počinio zločine u logoru Dretelj, u Hercegovini. U to vrijeme zatočenici u logoru bili su uglavnom srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo je također zatražilo isplatu odštete za 11 preživjelih žrtava i to u iznosu od 650.000 eura.

Suđenje Mirsadu Repku je prvo suđenje za ratne zločine u Norveškoj poslije Drugog svjetskog rata. Tamošnje vlasti odlučile su uraditi reviziju državljanstava i statusa izbjeglica koje su došle u zemlju nakon sukoba. Tako su istragom, pored građana iz zemalja koje su nastale raspadom Jugoslavije, obuhvaćeni i građani Ruande. Prema dostupnim podacima, postoji mogućnost da pred sud bude izvedeno nekoliko desetina osoba.

Kako bi se takvim osobama moglo suditi, norveške vlasti su 2008. godine promijenile zakonodavstvo te unijele nove zakone koji tretiraju ratne zločine, genocid, zločine protiv čovječnosti…

Pored Repka, trenutno se u norveškom pritvoru nalazi i Sakib Dautović, nekadašnji pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne osumnjičen za zločine počinjene u Velikoj Kladuši. Norveški regionalni sud odbio je isporučiti Sakiba Dautovića vlastima Bosne i Hercegovine zbog nezadovoljavajućih” uslova u ovdašnjim zatvorima.