Članak

Kličković i ostali: Suđenja u muzeju

21. Oktobra 2008.00:00
Bivši pripadnik rezervne policije iz Bosanske Krupe prisjetio se učešća pojedinih grupa u zlostavljanju zatočenika u Jasenici.

This post is also available in: English

Na suđenju zazločine u Bosanskoj Krupi, svjedok Tužilaštva Osman Mušić nije se mogao sjetiti svih osoba koje su ga ispitivale tokom “suđenja u muzeju” u Jasenici, ali se prisjetio okrutnih zlostavljanja zatočenika u toku 1992. godine.

“Tokom zatočeništva u školi u Jasenici odvođen sam na neko suđenje, gdje su mi pokazivali sprave kojima smo mi, kako su govorili, htjeli zlostavljati Srbe.Sjećam se od ranije da su to stvari iz prošlog rata jer sam sa školom dolazio u taj muzej”, kazao je Mušić, koji je u školu u Jasenici doveden 23. aprila 1992.godine.

Mušić je ispričao i da mu je Dmitar Ciganović tokom suđenja postavljao najviše pitanja, te da su u toj prostoriji bile još tri osobe, čijih se imena nije mogao sjetiti.

U aprilu i maju 1992. godine, kako stoji u optužnici Tužilaštva, izvjestan broj zarobljenika izveden je pred takozvani Privremeni vojni sud, gdje su ispitivani i gdje je Mladen Drljača bio predsjedavajući sudija. Određeni broj zarobljenika nakon ispitivanja prebačen je u Osnovnu školu “Petar Kočić”.

Za niz zločina počinjenih u Bosanskoj Krupi tokom 1992. godine, Tužilaštvo tereti, pored Drljače, Gojka Kličkovića i Jovana Ostojića. Dmitar Ciganović se u optužnici Tužilaštva spominje kao suizvršilac zločina u Krupi.

“U Jasenici me nisu zlostavljali mada je tamo dolazila grupa ‘Suha rebra’, kojisu u fiskulturnoj sali probadali zarobljenike noževima, a među njima i svjedoka A3. Pored njih, kasnije su dolazili pojedinci koji su isto tako zlostavljali zarobljenike”, kazao je Mušić, koji je do hapšenja bio pripadnik rezervnog sastava policije u Krupi.

Nakon zatočeništva u Jasenici, Mušić je, kako je kazao, u grupi sa drugim zarobljenicima prebačen u školu u Krupi, gdje ga je tukao neki nepoznati policajac.

“On me je tri puta pretukao, ali ga ne poznajem pošto nije bio iz grada. U toj školi su najviše tučeni Kemal Šepić i Feho Kadić, a svjedokinja 03 je izvođena i, kada bi se vraćala, bila je tužna, mada nije ništa govorila”, kazao je Mušić.

Ovaj svjedok je razmijenjen u grupi zarobljenika 22. maja 1992. godine.Zarobljenici su, kako je kazao svjedok, prozivani po spisku koji je čitao“stariji čovjek”.

Nakon ispitivanja ovog svjedoka Tužilaštvo BiH je u materijalne dokaze uvelo Izvještaj o radu Skupštine opštine Krupa i Ratnog predsjedništva za period od januara 1992. do aprila 1993. godine, u kojem stoji, između ostalog, da će se Srbi “grčevito boriti za učešće u vlasti”i da je predviđeno stvaranje “ratnog suda”.

Tužilaštvo BiH je do sada uvelo 191 materijalni dokaz.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 22. oktobar 2008. godine.

This post is also available in: English