Vijesti


Sarajevo odalo posljednju počast 9. Jula 2010. Članak Kamioni sa posmrtnim ostacima preko 750 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, prošli su kroz glavni grad Bosne i Hercegovine, na putu ka Potočarima, gdje će 11. jula biti pokopani.
MKSJ/ICTY: Obustavljen žalbeni postupak u slučaju Rasima Delića 30. Juna 2010. Članak Apelaciono vijeće Tribunala u Haagu obustavilo je žalbeni postupak u slučaju Rasima Delića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije Republike BiH, koji je umro 16. aprila 2010.
Karadžić zatražio obustavljanje postupka 6. Aprila 2010. Članak Radovan Karadžić je zatražio od Tribunala u Haagu da obustavi postupak protiv njega, istaknuvši da je prihvatanje već presuđenih činjenica i ranijih izjava svjedoka ugrozilo njegovo pravo na pošteno suđenje.
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Trusini 22. Marta 2010. Članak Zbog sumnji da je u aprilu 1993. godine sudjelovao u zločinu nad Hrvatima u selu Trusina, uhapšen je Hasan Hakalović, bivši komandant 45.
Stupar: Početak obnovljenog suđenja u martu 22. Februara 2010. Članak Obnovljeno suđenje Milošu Stuparu, koji je nepravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici, počet će 4. marta 2010.
Karadžić: Odbrana od cijelog svijeta 15. Februara 2010. Članak Radovan Karadžić je zatražio od Francuske da mu dostavi dokaze o tome kako su “muslimani ubijali svoj narod u Sarajevu”, te od Njemačke, Hrvatske i Irana dokumente o kršenju embarga na uvoz oružja u BiH.
Određen pritvor Zulfikaru Ališpagi 3. Februara 2010. Članak Prihvatajući prijedlog Državnog tužilaštva, Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom za zločin počinjen u aprilu 1993. godine u selu Trusina (općina Konjic).
Određen pritvor Ratku Dronjku i Draganu Rodiću 25. Januara 2010. Članak Državni sud je odredio jednomjesečni pritvor dvojici osumnjičenih za zločine počinjene u logoru Kamenica, na području Drvara.
Ukinut pritvor Nedžadu Hodžiću 20. Januara 2010. Članak Na prijedlog Odbrane, Državni sud je ukinuo pritvor Nedžadu Hodžiću, koji se sumnjiči za zločin počinjen nad hrvatskim stanovništvom u Konjicu.
Neđo Ikonić izručen BiH 20. Januara 2010. Članak Vlasti Sjedinjenih Američkih Država su deportovale Neđu Ikonića, osumnjičenog za učešće u genocidu u Srebrenici, te ga izručile pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.