Članak

MKSJ/ICTY: Obustavljen žalbeni postupak u slučaju Rasima Delića

30. Juna 2010.11:27
Apelaciono vijeće Tribunala u Haagu obustavilo je žalbeni postupak u slučaju Rasima Delića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije Republike BiH, koji je umro 16. aprila 2010.

This post is also available in: English

godine.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) donijelo je odluku da prvostepena presuda, kojom je Rasim Delić osuđen na tri godine zatvora zbog zločina u srednjoj Bosni, bude konačna.

Delić je u septembru 2008. godine proglašen krivim jer nije preduzeo “nužne i razumne mjere” da spriječi ili kazni zločine koje su u julu i augustu 1995. počinili njegovi potčinjeni – pripadnici odreda “El Mudžahid” – u logoru Kamenica u blizini Zavidovića.

Obje strane su se žalile na ovu presudu, te je u januaru 2010. pred Apelacionim vijećem Tužilaštvo zatražilo da Delić bude osuđen na sedam godina, dok je Odbrana tražila da bude oslobođen.

Nakon smrti Rasima Delića, 16. aprila 2010. godine, Odbrana je u ime njegovog sina zatražila nastavak žalbenog postupka, te donošenje konačne presude.

Apelaciono vijeće je odbilo ovaj zahtjev Odbrane, te istaklo da, iako je ovo prvi slučaj pred Tribunalom da je optuženi umro u toku žalbenog postupka, smatraju da pravila postupka isključuju mogućnost nastavka žalbenog procesa.

“Prvo, nadležnost Tribunala je ograničena na žive osobe; drugo, Statut predviđa da će Apelaciono vijeće čuti žalbe od osobe koja je osuđena ili od Tužilaštva, čime se isključuju druge osobe koje su zainteresovane za ishod žalbe; i treće, nadležnost Tribunala se ne proteže na procedure koje su pokrenuli nasljednici osuđene osobe ili žrtve”, navodi se u odluci MKSJ-a.

Delić je rođen 4. februara 1949. godine. Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Penzionisan je 2000. godine kao komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH.

Merima Husejnović


This post is also available in: English