Članak

Sarajevo odalo posljednju počast

9. Jula 2010.00:00
Kamioni sa posmrtnim ostacima preko 750 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, prošli su kroz glavni grad Bosne i Hercegovine, na putu ka Potočarima, gdje će 11. jula biti pokopani.

This post is also available in: English

Petnaest godina nakon genocida u Srebrenici, kada je ubijeno više od sedam hiljada muškaraca, u Potočarima će biti ukopano 775 žrtava.

Kolona sa posmrtnim ostacima ubijenih nakratko je zastala pored zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, gdje im je počast odalo više hiljada građana, kao i Haris Silajdžić i Željko Komšić, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva.

Prema spisku identificiranih, ove godine će u Potočarima biti ukopana 774 Bošnjaka i jedan katolik, Rudolf Hren.

Hren, nekadašnji pripadnik Armije BiH, živio je u Srebrenici prije i tokom rata, a njegova porodica je izrazila želju da bude sahranjen sa ostalim žrtvama u Potočarima, ali uz katolička obilježja na njegovom grobu i sa ceremonijom ukopa koju će voditi svećenik.   

Kolona je nakon kratke pauze nastavila svoj put ka Potočarima, gdje bi trebala stići u toku dana.

Srpske snage su u julu 1995. godine zauzele zaštićenu zonu Srebrenica, nakon čega su većinu žena i djece protjerali iz tog grada, dok je dio muškaraca, njih više od sedam hiljada, zarobljen i ubijen na različitim lokacijama.

D.Dž.

This post is also available in: English