Vijesti


Podignuta optužnica za genocid u Srebrenici 11. Augusta 2010. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske zbog genocida u Srebrenici.
Produžen pritvor Srpku Pustivuku 10. Augusta 2010. Članak Državni sud produžio je pritvor bivšem pripadniku Stanice javne bezbjednosti Ilijaš koji se tereti za zločine protiv civila počinjene na području Sarajeva.
Perućac: Pronađeni ostaci žrtava iz Višegrada 10. Augusta 2010. Članak U jezeru Perućac do sada su pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz Višegrada, dok se za ostacima žrtava s Kosova još uvijek traga.
Omarska: Spomenik divljaštvu i otporu 6. Augusta 2010. Članak Nekoliko stotina bivših logoraša iz Prijedora i njihovih porodica okupilo se u Omarskoj kako bi obilježili 6. august, dan kada je prije 18 godina počelo raspuštanje ovog logora.
Kovać: Ugledan građanin 23. Jula 2010. Članak Na obnovljenom suđenju Anti Kovaću pred Sudom BiH, svjedok Odbrane je izjavio da mu nije poznato da je u aprilu 1993. godine optuženi bio komandir Vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane.
Lazarević i ostali: Prijedlog izmjene optužnice 22. Jula 2010. Članak Na kraju obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločine u Zvorniku, Državno tužilaštvo je podnijelo zahtjev za izmjenu optužnice u odnosu na oslobađajuće tačke prvostepene presude.
Dolić: Ukinut pritvor 22. Jula 2010. Članak Sud BiH je ukinuo pritvor Darku Doliću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Prozora tokom 1993. godine, te mu izrekao mjere zabrane.
Karadžić: Modificirane avionske bombe 22. Jula 2010. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, Ekrem Suljević je potvrdio da je 26. maja 1995. godine modificirana aviobomba udarila u jednu stambenu zgradu u Sarajevu.
Karadžić: Mrtvo slovo na papiru 21. Jula 2010. Članak Trećeg dana svjedočenja na poziv Tužilaštva u Haagu, Hussein Ali Abdel Razek je kazao da mu je Radovan Karadžić u zimu 1992. godine rekao da “Srbi i muslimani više ne mogu živjeti zajedno”.
Duško Sikirica prijevremeno pušten na slobodu 21. Jula 2010. Članak Odlukom Tribunala u Haagu, bivši komandant obezbjeđenja u logoru “Keraterm” u Prijedoru pušten je prijevremeno na slobodu.