Članak

Lazarević i ostali: Prijedlog izmjene optužnice

22. Jula 2010.00:00
Na kraju obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločine u Zvorniku, Državno tužilaštvo je podnijelo zahtjev za izmjenu optužnice u odnosu na oslobađajuće tačke prvostepene presude.

This post is also available in: English

Tužiteljica Božidarka Dodik je na suđenju Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću, Miletu Markoviću i Slobodanu Ostojiću istakla da je Tužilaštvo BiH podnijelo zahtjev za izmjenu optužnice jer oslobađajuće tačke nepravomoćne presude nisu predmet razmatranja obnovljenog suđenja.

Odluka o zahtjevu za izmjenu optužnice neće biti donijeta prije iznošenja završnih riječi u utorak, 31. augusta.

Lazarević, Stanojević, Marković i Ostojić, bivši pripadnici rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, osuđeni su u septembru 2008. na ukupno 27 godina zatvora zbog učešća u premlaćivanju zatočenika u zgradi Općinskog suda za prekršaje i DP-a “Novi izvor” tokom 1992. i 1993. godine.

Odbrane optuženih su uložile žalbe, koje je Apelaciono vijeće uvažilo i donijelo odluku o obnavljanju suđenja.
 
Prvostepenom presudom Lazarević je oslobođen optužbi da je ošamario jednog zatvorenika u zgradi “Novi izvor”, kao i da je prihvatio iznos od 5.000 njemačkih maraka od tri zatvorenika u zgradi Općinskog suda. Također je Lazarević oslobođen optužbe da je dozvolio srpskim vojnicima, poznatim kao “gogićevci”, da uđu u zgradu Suda i natjeraju dvojicu braće da se međusobno tuku dok ih posmatra njihov otac.
 
Istom presudom Marković je oslobođen optužbi da je pomagao u premlaćivanju zatočenika u zgradi “Novi izvor” u septembru 1992., te da je Ostojić učestvovao u premlaćivanju grupe zatvorenika u istom objektu u julu te godine. Također su odbijene i optužbe da je Stanojević neutvrđenog dana pretukao jednog zatvorenika policijskom palicom.
 
Na kraju obnovljenog suđenja pregledan je iskaz Mustafe Halilovića, svjedoka Državnog tužilaštva, dat tokom prvostepenog suđenja.

Halilović, bivši zatočenik u zgradi “Novi izvor”, svjedočio je o događajima od maja 1992. do februara 1993. godine, te dnevniku koji je vodio u tom periodu.

U tom dnevniku, kako je istaknuto, svjedok je zapisao da nije vidio prvooptuženog da učestvuje u premlaćivanju zatočenika. Također se navodi da je izvjesni “veliki Dragan” u tom objektu tukao zatočene Bošnjake, ali nije mogao potvrditi da li je Stanojević bio ta osoba.

B.G.

This post is also available in: English