Članak

Duško Sikirica prijevremeno pušten na slobodu

21. Jula 2010.00:00
Odlukom Tribunala u Haagu, bivši komandant obezbjeđenja u logoru “Keraterm” u Prijedoru pušten je prijevremeno na slobodu.

This post is also available in: English

 

Patrick Robinson, predsjednik Tribunala, donio je odluku kojom se Duško Sikirica pušta na prijevremenu slobodu iz zatvora u Austriji, a nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zbog zločina počinjenih u logoru “Keraterm”.

“Iskreno priznanje krivnje i dobro ponašanje tokom služenja zatvorske kazne su dokaz njegove rehabilitacije, što doprinosi ranijem puštanju na slobodu”, stoji u odluci predsjednika Tribunala.

Sikirica, bivši komandant obezbjeđenja u logoru “Keraterm”, u septembru 2001. godine je priznao krivicu za ubistvo jednog zatočenika, te da nije spriječio pojedince da ulaze u logor i zlostavljaju zatočenike. Također je, kako je utvrđeno presudom, znao za nehumane uslove u logoru, kao i premlaćivanja, silovanja, seksualna zlostavljanja i ubistva zatočenika.

U pritvoru se nalazio od 25. juna 2000. godine. U odluci Robinsona se navodi da je Tribunal zaprimio obavijest od Vlade Austrije i zatvora Graz-Karlau, gdje je Sikirica služio kaznu, da je podoban za puštanje na slobodu “u skladu s tamošnjim zakonima”.

U odluci se navodi da u izvještaju zatvora Graz-Karlau stoji i da je Sikirica “veoma dobro” obavljao različite poslove, između ostalog je radio i u praonici, te da je njegovo ponašanje tokom služenja kazne bilo “primjereno”.

 A.A.

This post is also available in: English