Vijesti


Vlahović: Još dva mjeseca pritvora 1. Oktobra 2010. Članak Sud BiH produžio je za dva mjeseca pritvor Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, koji je osumnjičen za zločine u sarajevskom naselju Grbavica.
Lokalno pravosuđe: Alibi za optuženog 1. Oktobra 2010. Članak Željko Franković, svjedok Odbrane Ermina Čurtića, optuženog kojem se suđenje za učešće u zločinima nad Bošnjacima u Stupnom Dolu (općina Vareš) vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kazao je da optuženi nije bio u tom selu kada su ubijani civili.
Karadžić: U vatrenoj zoni 30. Septembra 2010. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva u Haagu govorio je o snajperskim incidentima u sarajevskim naseljima Dobrinja i Vojničko Polje.
Gasal i ostali: Odgođeno suđenje 29. Septembra 2010. Članak Sud BiH je odgodio nastavak suđenja za zločin počinjen u Bugojnu zbog smrtnog slučaja u porodici trećeoptuženog Enesa Handžića.
Selimović i ostali: Znakovi bezbjednjaka 29. Septembra 2010. Članak Dva svjedoka Tužilaštva na suđenju za ratne zločine u Bosanskoj krajini, prepoznali su trojicu optuženih u sudnici kao osobe koje su ih ispitivale i maltretirale tokom boravka u zarobljeništvu.
Pelemiš i ostali: Odbijanje naređenja 29. Septembra 2010. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane prvooptuženog Momira Pelemiša izjavio je da je drugooptuženi Slavko Perić određivao ljude koji će čuvati zarobljene muškarce u Domu kulture u Pilici radi “zaštite sela”.
Memić i ostali: Zukina jedinica 29. Septembra 2010. Članak Na suđenju šestorici optuženih za zločin nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica, mještanin ovog sela je rekao da je u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine vidio vojsku u maskirnim uniformama, za koju je kasnije čuo da je “Zukina jedinica”.
Radić i ostali: Iznenadna izmjena branioca 28. Septembra 2010. Članak Obnovljeno suđenje za zločine nad zatočenicima u Vojnom kod Mostara odgođeno je zbog promjene branioca prvooptuženog Marka Radića, koji je u petoj godini postupka otkazao punomoć advokatu Draganu Barbariću.
Karadžić: Zbrka u detaljima 28. Septembra 2010. Članak U nastavku unakrsnog ispitivanja svjedoka Tužilaštva, Radovan Karadžić je pojedinačno analizirao sve snajperske incidente u Sarajevu koji mu se optužnicom stavljaju na teret.
Radić i ostali: Sadističko iživljavanje 24. Septembra 2010. Članak Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva na obnovljenom suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kazao je kako je više puta premlaćivan i mučen tokom zatočeništva u logoru Vojno u blizini Mostara.