Članak

Radić i ostali: Iznenadna izmjena branioca

28. Septembra 2010.00:00
Obnovljeno suđenje za zločine nad zatočenicima u Vojnom kod Mostara odgođeno je zbog promjene branioca prvooptuženog Marka Radića, koji je u petoj godini postupka otkazao punomoć advokatu Draganu Barbariću.

This post is also available in: English

Do promjene branioca je došlo, kako je kazao Radić, zbog “nesuglasica” koje su imali.

“Pokušao sam da ne dođe do promjena. Došlo je do nesuglasica, ali ako čovjek neće da me brani, ja se neću ponižavati i moliti. (…) Mislim da nikad nisam opstruirao sud, evo pet godina koliko ovo traje. Potrudio sam se da u kratkom vremenu nađem novu Odbranu”, rekao je Radić.

On je naveo da je za novog branioca izabrao advokata Ragiba Hodžića iz Zenice, a advokat Barbarić se nije izjasnio o razlozima za prekid saradnje.

Radić je optužen zajedno s Draganom Šunjićem, Damirom Brekalom i Mirkom Vračevićem za učešće u maltretiranju, ubijanju, silovanju i odvođenju na prinudne radove zatvorenika iz Vojnog tokom 1993. i 1994. godine.

Četvorica optuženih, bivši pripadnici Prve bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nepravomoćno su osuđeni na ukupno 80 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu i odredilo ponovno suđenje, koje je počelo u julu 2010.

Na ročištu je rečeno da Barbarić još uvijek nije razriješen dužnosti jer je novi branilac Hodžić u dopisu Apelacionom vijeću naveo da mu treba vremena kako bi se upoznao sa predmetom.

Jude Romano, tužilac Tužilaštva BiH, protivio se odgađanju jer optuženi ima advokata, ali je Apelaciono vijeće uvažilo zahtjev Radića da se ne izvode dokazi dok dužnost ne preuzme novi branilac.

“Barbarić nije razriješen i mi smo protiv odgađanja. Do sada smo imali već 15 odgađanja, a samo šest ročišta smo održali”, kazao je Romano.

Mirza Jusufović, predsjedavajući Apelacionog vijeća, upozorio je da eventualni pokušaji odugovlačenja procesa neće onemogućiti Sud da donese odluku u zakonskom roku.

“Tačno je da je bilo odlaganja i svjesni smo da su ovakve stvari dosta često predmet igara optuženih. Nadam se da to ovdje nije slučaj”, rekao je Jusufović.

Tužilaštvo je potom istaklo da odustaje od preslušavanja ranijih iskaza 23 svjedoka kako se ne bi probio rok do  “20. marta 2011. godine”.

 

Apelaciono vijeće je u martu 2010. ukinulo prvostepenu presudu četvorici optuženih, a po zakonu pritvor u slučaju poništavanja odluke može trajati najduže godinu. Radić, Šunjić i Brekalo se nalaze u pritvoru od juna 2006. godine, dok se Vračević brani sa slobode uz mjere zabrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobar 2010. godine, do kada bi, prema očekivanju Apelacionog vijeća, novi branilac trebalo da se upozna s predmetom.

 M.T.

This post is also available in: English