Vijesti


Uhapšen još jedan osumnjičeni za zločin u Duljcima 29. Septembra 2011. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), uhapsili su Željka Babića zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Duljcima (općina Bihać).
Dronjak: Ubijanje u Kamenici 29. Septembra 2011. Članak Dva svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o odvođenju njihovih najbližih u logor Kamenica (općina Drvar) koji se nisu vratili, a za što je optužen Ratko Dronjak.
Macić: Ulaganje materijalnih dokaza 29. Septembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza koji su nesporni za Odbranu, dok je Sudsko vijeće odbilo prihvatanje izjave optuženog Ese Macića.
Pustivuk: Moralan i profesionalan policajac 28. Septembra 2011. Članak Svjedok Odbrane Srpka Pustivuka, optuženog za zločin počinjen u Ilijašu, tvrdi da policija nije planirala niti izvršila napad na selo Gornja Bioča krajem maja 1992. godine.
Nešković i Ilić: Zatraženo vraćanje u pritvor 28. Septembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, Tužilaštvo BiH predložilo je Državnom sudu da optuženog Dragana Neškovića vrati u pritvor iz kojeg je izašao 14. septembra uz mjere zabrane.
Kos i ostali: Utučeni i nervozni vojnici 28. Septembra 2011. Članak Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedok Odbrane prvooptuženog kazao je da je u julu 1995. godine grupa vojnika, po naređenju Milorada Miše Pelemiša, odvedena
Lokalno pravosuđe – Ostojić: Predočavanje iskaza 28. Septembra 2011. Članak Predočavanjem iskaza svjedokinji Okružnog tužilaštva iz Sarajeva nastavljeno je suđenje Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica kod Vlasenice.
Vranješ i ostali: Obilazak mjesta zločina 28. Septembra 2011. Članak Nakon prihvatanja izmjena optužnice Tužilaštva BiH, Sudsko vijeće je odlučilo da će 5. oktobra obići mjesto gdje se desio ratni zločin u Kotor-Varoši za koji se terete Ljubiša Vranješ i Mladen Milić.
Kuvelja: Nedoumice oko zaštitnih mjera 28. Septembra 2011. Članak Umjesto saslušanja tri zaštićena svjedoka Tužilaštva, Sudsko vijeće je, zbog određenih nedoumica oko mjera zaštite, odgodilo nastavak suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Stražar pred komandom 28. Septembra 2011. Članak U nastavku suđenja Samiru Bejtiću za zločin počinjen na lokalitetu Kazani, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu svjedok Mevludin Selak je kazao da optuženog poznaje kao stražara kojeg je viđao pred komandom 10. brdske brigade Armije BiH (ABiH).