Vijesti


Kornjača: Svjedok krivi optuženog 28. Augusta 2012. Članak Na suđenju Milunu Kornjači, optuženom za zločin počinjen u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je identifikovao brata koji je ubijen u maju 1992. godine na Mostini, istaknuvši da za njegovu smrt krivi optuženog jer je bio komandant jedinice k
Karadžić: Tužilaštvo protiv novog suđenja 28. Augusta 2012. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća da odbaci prijedlog Radovana Karadžića da njegovo suđenje počne iznova zbog, kako je rekao, stalnih problema u objelodanjivanju dokaza Odbrani.
Bašić i Šijak: Pošten čovjek 28. Augusta 2012. Članak Svjedok Odbrane Muhidina Bašića kazao je da se 1992. godine skrivao oko 15 dana u kući optuženog, ocijenivši ga kao poštenog čovjeka.
Sarić: Policajcima naređivao Sara 28. Augusta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je optuženi Goran Sarić bio nadređeni policajcima na području Nahoreva i u bolnici Jagomir, u kojoj je bio zatočen tri dana.
Mladić: Vatra po Sarajevu da se razvuče pamet 27. Augusta 2012. Članak Tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Haagu kao dokaz su uveli snimak razgovora u kojem on, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine naređuje otvaranje artiljerijske vatre po četvrtima Sarajeva u kojima nema mnogo Srba kako bi se stanovništvu “razvukla pamet”.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Potvrđena optužnica za zločin u Smolući 24. Augusta 2012. Članak Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv Milorada Cvijanovića Mička, Milorada Cvijanovića, Svetomira Ilića i Vase Ilića, optuženih za zločine nad ratnim zarobljenicima u selu Smoluća, na području općine Lukavac.
Macić: Potraga za svjedokom 24. Augusta 2012. Članak Suđenje Esi Maciću, optuženom za ratni zločin počinjen u Konjicu, odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva BiH.
Silos: “Politički pamflet” u sudnici 24. Augusta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene na području opštine Hadžići, svjedok Vinko Lale je kazao da je prije odvođenja u “Silos” nabavio pušku zbog straha za svoju porodicu.
Jukić: Zarobljenik posječen staklom 24. Augusta 2012. Članak Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ustvrdio je da je u augustu 1993. godine u Srednjoškolskom centru u Prozoru vidio kako optuženi Željko Jukić staklom “siječe” njegovog komšiju po leđima i prsima.
Mladić: Neselektivna vatra na Sarajevo 23. Augusta 2012. Članak Nastojeći da opovrgne svjedočenje bivšeg dopisnika televizije Sky Aernouta van Lyndena da su srpske snage u ljeto 1992. terorisale stanovništvo Sarajeva granatiranjem, Odbrana Ratka Mladića je tvrdila da su na meti VRS-a bili samo vojni ciljevi u gradu.