Vijesti


Inicijativa za usvajanje zakona o izmjenama Zakona o VSTV-u 16. Maja 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) će Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, Delegaciji Evropske unije te Uredu visokog predstavnika dostaviti inicijativu za usvajanje zakona o izmjenama Zakona o VSTV-u, kao i mišljenje na Nacrt o izmjeni Zakona.
Pitanje nestalih osoba ne priznaje državne granice 16. Maja 2024. Vijest Ostalo je još dosta posla pred vlastima u regionu da pronađu nestale osobe, a kako bi preživjeli ostvarili svoja prava na istinu, pravdu i reparacije, poručeno je u Sarajevu tokom predstavljanja rezultata rada Grupe za nestale osobe.
Vasvija Vidović negirala krivicu za sprečavanje dokazivanja 16. Maja 2024. Suđenje Sarajevska advokatica Vasvija Vidović izjasnila se da nije kriva po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja je tereti za sprečavanje dokazivanja.
Pudar: Putni nalozi za gradove u kojima uposlenici BHANSA-e nisu bili 15. Maja 2024. Suđenje U nastavku suđenja Dejanu Pudaru za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), šest svjedoka Državnog tužilaštva je reklo da se njihovi potpisi ne nalaze na nalozima za službena putovanja, kao i da nisu primili niti vraćali taj novac u blagajnu.
Ključo: Tužilaštvo traži pet godina zatvora za ratovanje u Siriji 15. Maja 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo kaznu zatvora od pet godina i produženje pritvora Vildanu Ključi, optuženom za učešće na stranim ratištima, uz obrazloženje da nije sarađivao s pravosudnim institucijama.
Neimplementiranje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH problem za pravosuđe 15. Maja 2024. Vijest Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija upozorio je na neimplementaciju izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se posebno odnose na neuspostavljanje Odjela za integritet, te će o ovom pitanju u narednom periodu biti zakazana vanredna sjednica.
Vojin Pavlović: Transparent s likom Ratka Mladića u Bratuncu 15. Maja 2024. Suđenje Na suđenju Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, službenici Policijske stanice Bratunac su u svojstvu svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili o radnjama koje su poduzimali u vezi s optuženim.
Tužilaštvo želi još dva mjeseca pritvora osumnjičenom za terorizam 15. Maja 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Edinu Podgori, osumnjičenom za terorizam, zbog prijetnji koje je u aprilu uputio preko društvenih mreža, dok je Odbrana predložila izricanje mjera zabrane.
Slavica Injac pravosnažno oslobođena nakon skoro sedam godina postupka 15. Maja 2024. Vijest Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je oslobodio optužbe za nesavjestan rad u službi Slavicu Injac, bivšu direktoricu Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koja je ranije bila optužena u predmetu “Bobar banka”.
Tri stvari koje trebate znati o izvještaju visokog predstavnika za UN 15. Maja 2024. Vijest Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podnio je redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kojem se osvrnuo na krizu s kojom se zemlja suočava od oktobra prošle godine. Detektor je iz izvještaja koji će biti predstavljen pred Vijećem sigurnosti izdvojio najvažnije detalje o tranzicijskoj pravdi, vladavini zakona i pokušajima da se oslabe institucije.