Vijesti


Nema uslova za raspisivanje potjernice za Draganom Spasojevićem 17. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je postupak protiv Dragana Spasojevića razdvojen u odnosu na trojicu ostalih koji su optuženi za zločine počinjene u proljeće 1992. na području Zvornika, potvrđeno je za Detektor iz ove institucije.
Općinski sud u Gradačcu Sutkinja Lejla Numanović tvrdi da je radila s ciljem usaglašavanja sudske prakse 17. Maja 2024. Vijest Lejla Numanović, sutkinja Općinskog suda u Gradačcu, tokom svjedočenja u disciplinskom postupku u kojem se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti izjavila je da je, prilikom sačinjavanja rješenja za odbijanje zahtjeva za izricanje mjera zabrane Nerminu Sulejmanoviću, vršila uvid u drugi predmet, što je njen uobičajen način rada, s ciljem usaglašavanja sudske prakse.
Poziv za zaustavljanje regresivnih trendova na ljudska prava LGBTI osoba 17. Maja 2024. Vijest Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije, Sarajevski otvoreni centar pozvao je na zaustavljanje regresivnih trendova koji dobijaju sve više uticaja na ljudska prava LGBTI osoba.
Bh. povorka ponosa ove godine pod sloganom “Volim da se ne bojim“ 17. Maja 2024. Vijest Volimo da se ne bojimo da sigurno šetamo sa svojim partnericama i partnerima, da slobodno govorimo o našim životima, da ne propitujemo odluke koje donosimo, da živimo našu punu slobodu i autentičnost, rečeno je danas na konferenciji Bh. povorke ponosa u Sarajevu, gdje je najavljen i ovogodišnji slogan “Volim da se ne bojim“.
Inicijativa za usvajanje zakona o izmjenama Zakona o VSTV-u 16. Maja 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) će Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, Delegaciji Evropske unije te Uredu visokog predstavnika dostaviti inicijativu za usvajanje zakona o izmjenama Zakona o VSTV-u, kao i mišljenje na Nacrt o izmjeni Zakona.
Pitanje nestalih osoba ne priznaje državne granice 16. Maja 2024. Vijest Ostalo je još dosta posla pred vlastima u regionu da pronađu nestale osobe, a kako bi preživjeli ostvarili svoja prava na istinu, pravdu i reparacije, poručeno je u Sarajevu tokom predstavljanja rezultata rada Grupe za nestale osobe.
Vasvija Vidović negirala krivicu za sprečavanje dokazivanja 16. Maja 2024. Suđenje Sarajevska advokatica Vasvija Vidović izjasnila se da nije kriva po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja je tereti za sprečavanje dokazivanja.
Pudar: Putni nalozi za gradove u kojima uposlenici BHANSA-e nisu bili 15. Maja 2024. Suđenje U nastavku suđenja Dejanu Pudaru za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), šest svjedoka Državnog tužilaštva je reklo da se njihovi potpisi ne nalaze na nalozima za službena putovanja, kao i da nisu primili niti vraćali taj novac u blagajnu.
Ključo: Tužilaštvo traži pet godina zatvora za ratovanje u Siriji 15. Maja 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo kaznu zatvora od pet godina i produženje pritvora Vildanu Ključi, optuženom za učešće na stranim ratištima, uz obrazloženje da nije sarađivao s pravosudnim institucijama.
Neimplementiranje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH problem za pravosuđe 15. Maja 2024. Vijest Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija upozorio je na neimplementaciju izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se posebno odnose na neuspostavljanje Odjela za integritet, te će o ovom pitanju u narednom periodu biti zakazana vanredna sjednica.