Analize i istraživanja


U Goraždu nema ko da sudi: Nedostatak dokaza i kapaciteta pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina 14. Decembra 2021. Analiza Iako je od završetka rata prošlo više od 25 godina i što žrtve ali i optuženi umiru zbog starosti, u Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu svi predmeti za ratne zločine su protiv nepoznatih osoba, a u jedinom aktivnom predmetu u sudu Bosansko-podrinjskog kantona optuženi je u Srbiji, te ne postoji ni mogućnost formiranja Sudskog vijeća i saslušanja zaštićenih svjedoka.
Označavanjem neobilježenih mjesta stradanja aktivisti ih čuvaju od zaborava 10. Decembra 2021. Analiza Iako u Bosni i Hercegovini postoji na stotine obilježja stradalim tokom proteklog rata, broj neobilježenih objekata zatočenja, masovnih grobnica i stratišta je znatno veći, te ih preko pola decenije mirovni aktivisti Inicijativom “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” čuvaju od zaborava.
Podizanje optužnica protiv nedostupnih osoba (ne)rješivi problem pravosuđa BiH 15. Novembra 2021. Analiza Okružni sud u Doboju ima 20 podignutih optužnica za ratne zločine u kojima su optužene osobe nedostupne organima gonjenja u Bosni i Hercegovini, dok nema niti jedan aktivni predmet za ova krivična djela, što, prema mišljenju stručnjaka, nije stvar sudstva, već politike, i za što bi jedino rješenje bila efikasnija regionalna saradnja.
Opštine još ne uklanjaju murale ratnim zločincima u BiH 12. Novembra 2021. Analiza Lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su ignorisati poziv bivšeg visokog predstavnika da uklone murale u čast osuđenih ratnih zločinaca kakvi postoje u najmanje pet opština što otežava život povratnicima u ova mjesta, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Državno tužilaštvo je u međuvremenu odbacilo tri od nekoliko desetina prijava za negiranje genocida ili ratnih zločina.
Facebook se oštrije suprotstavlja veličanju ratnih zločina, ali neki sadržaji ostaju 10. Novembra 2021. Analiza Čini se da društvena mreža Facebook češće uklanja ili blokira sadržaje u kojima se negira genocid ili veličaju osuđeni ratni zločinci, sudeći prema primjerima takvih sadržaja koje su pratili novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). To su potvrdili iz ove društvene mreže, ali nisu naveli jasne kriterije zbog kojih neki sadržaji ostaju neuklonjeni.
Žrtve nezadovoljne, u pravosuđu pesimisti za ispunjenje već probijenih rokova iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina 11. Oktobra 2021. Analiza Udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini sve su više nezadovoljna realizacijom Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a i u pravosudnim institucijama nisu optimisti da će procesuiranje predmeta ratnih zločina biti okončano do 2023. godine, kako to predviđa ovaj dokument.
Tri decenije bez kazni za zločine na Uborku i Sutini: Ubistvo roditelja prekinulo djetinjstvo i igru 8. Oktobra 2021. Analiza U ljeto 1992. godine pronađene su dvije masovne grobnice na deponiji Uborak i groblju Sutina, u kojima su bila ukopana tijela 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, za čiju smrt do danas niko nije odgovarao. Među razočaranim članovima porodica žrtava je i Adnin Hasić, koji je imao samo 11 godina kada je posljednji put vidio roditelje.
Godina od otkrivanja zaštićenog svjedoka – Tužilaštvo bez rezultata istrage 1. Oktobra 2021. Analiza Punih godinu dana prošlo je kako je u javnosti otkriven identitet jednog zaštićenog svjedoka u predmetu ratnog zločina, koliko je i prošlo otkako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo istragu ali odbija saopštiti u kojoj fazi se nalazi ovaj predmet. Pravni stručnjaci i svjedoci zločina sa kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu kako nema opravdanja da se godinu dana odugovlači sa istragom.
Stanišić i Simatović – Postoji li razlika između zločina u Šamcu i ostatku BiH? 17. Septembra 2021. Analiza Nakon što su Tužilaštvo i Odbrane u Haagu izjavile žalbe na presudu bivšoj dvojici rukovodilaca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) analizirala je razliku između odluke za presuđene zločine u Bosanskom Šamcu i oslobađajući dio prvostepene odluke Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MKKS) za koji stručnjaci navode da je kod sudija postojala sumnja zbog nedokazane veze između paravojnih snaga i optuženih, ali i neuvjerljivih svjedoka.
Slučaj zatvoren: Smrt osumnjičenih za ratne zločine na Balkanu sprečava postizanje pravde 26. Avgusta 2021. Analiza Godinama nakon završetka ratova vođenih 90-ih godina prošlog stoljeća, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija sporim tempom nastavljaju krivično gonjenje počinitelja ratnih zločina, te uza sve veći broj vremešnih osumnjičenih koji se razbolijevaju ili umiru, u nekim predmetima presude vrlo vjerovatno neće ni biti izrečene.