Suđenje

Dreković: Nastavak iznošenja nalaza vještaka

30. Marta 2022.12:52
Na današnjem ročištu nastavljeno je iznošenje nalaza vještaka Odbrane, koji je izjavio da ne postoji naređenje Ramiza Drekovića za granatiranje centra Kalinovika, kao ni naređenje da se izvrši napad na civilno stanovništvo.


Ramiz Dreković s braniocem. Izvor: BIRN BiH

Vještak Mustafa Polutak izjavio je kako je, analizirajući cjelokupnu materijalnu dokumentaciju, došao do zaključka da je Kalinovik bio u zoni odgovornosti Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u periodu od aprila do jula 1995. godine.

Polutak je objasnio da je ostvareno sadejstvo između Prvog i Četvrtog korpusa ABiH, u oslobađanju u “okupiranom” dijelu Kalinovika, te da su u periodu aprila, maja i juna na platou Treskavice izvođena konstantna ofanzivno-odbrambena dejstva uz oklopne i artiljerijske jedinice.

Komanda Četvrtog korpusa regulisala je primjenu Ženevske konvencije u periodu maja i juna, objasnio je vještak, dodavši kako se zapovijedima i naređenjima pozivalo na upute ove konvencije.

U zadacima s referisanja, naređuje se jedinicama da se primjenjuje plemenitost prema zarobljenicima, rekao je Polutak, dodavši kako je u Izvodu iz plana za mir i bezbjednost navedeno da pripreme vojna lica za human odnos prema zarobljenicima.

On je kazao kako nije bilo dejstva korpusa bez cilja, te da su isključivo granatirani vojni ciljevi. Vještak je rekao da je, analizirajući naređenja Ramiza Drekovića da se iz topa haubice ostvari vatra sa pet projektila, gdje je na papiru rukom dopisano “odmah”, zaključio kako naređenje važi isključivo jednokratno, za taj dan.

“I ne može se odnositi na bilo koji drugi dan”, kazao je Polutak.

Prema njegovim riječima, ni u jednom izvještaju se ne spominje realizacija ovog naređenja iako se u njemu isključivo naglašava kako se mora izvijestiti komandanat, što nije učinjeno.

“Dana 26. maja nije granatiran centar Kalinovika”, rekao je on, dodavši kako ne postoji naredba komandanta korpusa da se izvrši napad na civilno stanovništvo, te su svi ciljevi prikazani kroz dnevne izvještaje.

“Nije bilo neselektivnog dejstva i dejstva bez cilja”, objasnio je svjedok.

On je dalje objasnio da se granatiranje koje je izvršeno kasnije ne može dovesti u vezu s naređenjem od 26. maja.

“Ni u jednom mjestu se ne spominje dejstvo po civilima i civilnim objektima”, kazao je svjedok.

Dreković, nekadašnji komandant Četvrtog korpusa ABiH, optužen je da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Iznošenje nalaza vještak će nastaviti 13. aprila, kada će ga unakrsno ispitati Tužilaštvo BiH.