Vijest

Naredne sedmice iznošenje žalbi na presudu za zločine u Sarajevu

U srijedu, 9. marta, pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine zakazano je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Senadu Džananoviću i Edinu Gadži, osuđenima za zločin nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

U junu prošle godine Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Senada Džananovića na 11 godina, a Edina Gadžu na pet godina zatvora za zločine počinjene nad srpskim civilima na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Oni su optuženi kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) pod komandom Jusufa Juke Prazine i Samira Kahvedžića Kruške.

Za utorak, 8. mart, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Predraga Bastaha. On je optužen da je zločin u Mračnom dolu počinio u svojstvu pripadnika rezervne policije s dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Bastah se nalazi na izdržavanju 22-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen 2011., također za zločine u Vlasenici.

Narednog dana, 9. marta, zakazana je statusna konferencija za osmoricu optuženih za učešće u ubistvima veće grupe Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, počinjenim u Balatunu kod Bijeljine u septembru 1992. godine.

Za zločine počinjene na području Bijeljine optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), tzv. “Pahuljice”.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Konjicu, Bosanskoj Krupi, Ugljeviku, Foči, Brčkom, Sokocu, Hrasnici, te Kotor-Varoši i Zvorniku.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija