Vijest

Sljedeće sedmice u Sudu BiH završne riječi na suđenju za zločine u Zvorniku

29. Oktobra 2021.16:35
U Sudu Bosne i Hercegovine će naredne sedmice završnu riječ iznijeti Odbrana Gojka Stevanovića, kojem se sa još sedam osoba sudi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine u Lokanju kod Zvornika.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Završnu riječ Odbrane Stevanovića, kojeg Tužilaštvo BiH, uz Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Slavka Perića, Mileta Vujevića, Vukašina Draškovića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića, tereti za ubistva najmanje 67 civila, nakon napada i zarobljavanja ljudi iz kolone koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, zakazana je za ponedjeljak, 1. novembar.

Državno tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi navelo kako je sa sigurnošću utvrđeno da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, te zatražilo osuđujuću presudu, dok su Odbrane Maksimovića, Mitrovića, Perića, Vujevića i Draškovića, navodeći kako krivica njihovih branjenika nije dokazana, zatražile da oni budu oslobođeni.

Za petak, 5. novembra, u predmetu protiv Zorana Malinića, optuženog za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. u svojstvu komandanta bataljona Vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), zakazano je ročište za izjašnjenje o krivnji.

Malinić i njegov branilac Nenad Petrušić nisu se pojavili na prethodna dva ročišta zakazana za izjašnjenje o krivnji.

Pred Sudom BiH bit će nastavljena suđenja za ratne zločine počinjene u Brčkom, Ugljeviku, Doboju, Bratuncu, Goraždu, Višegradu, Rogatici, Bosanskom Novom i Glamoču, te za genocid u Srebrenici.

Nermina Kuloglija-Zolj