Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za zločine počinjene u Vlasenici

18. Decembra 2020.16:02
Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice zakazan je početak suđenja Predragu Bastahu, kojeg Državno tužilaštvo tereti za sudjelovanje u ubistvima 37 civila na području općine Vlasenica.

sudnicaSudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Optužnica tereti Bastaha da je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SBJ) Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica.

Bastaha je Sud BiH pravosnažno osudio 2011. na 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Vlasenici, te se optuženi nalazi na izdržavanju kazne. Njemu je ove godine u nekoliko navrata bio zakazan početak suđenja, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Početak suđenja je ponovno zakazan za utorak, 22. decembra.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u ponedjeljak će biti iznesene žalbe na presudu Saši Ćurčiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora zbog prisiljavanja na seksualno djelo osobe bošnjačke nacionalnosti u Foči.

Presudom je utvrđeno da je Dragan Zelenović neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je prisilio na seksualno djelo.

U utorak će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijeti završnu riječ na suđenju Senadu Džananoviću i Edinu Gadži, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu. Kao bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optuženi su za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva srpskih civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

U srijedu 23. decembra, Odbrane Mederisa Šarića i Mirka Bunoze iznijet će završnu riječ na suđenju za zločine počinjene u Trnovu.

Njima se sudi skupa sa Edhemom Godinjakom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a u Trnovu, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Srebrenici, Rogatici, Goraždu, Višegradu, Bratuncu, Vlasenici, Kalinoviku, Foči, Ilijašu i Vogošći, te Doboju i Tesliću, Prijedoru, Zvorniku i Palama.