Vijest

Sljedeće sedmice: Presuda za zločine u Jajcu

18. Aprila 2008.07:16

Naredne sedmice Sud BiH trebao bi izreći prvu presudu za zločine počinjene u Jajcu, te razmatrati sporazum o priznanju krivnje između Tužilaštva BiH i Dušana Fuštara.

Sud BiH bi u utorak, 22. aprila, trebao donijeti prvu presudu za zločine počinjene na području Jajca. Optuženi Mirko (Špire) Pekez, Mirko (Mileta) Pekez i Milorad Savić terete se za učešće u ubistvu 23 i ranjavanju četiri civila iz sela Ljoljići i Čerkazovići.

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu smatrajući da je tokom glavnog postupka dokazalo da su optuženi suizvršioci u zločinima, dok su Odbrane insistirale na oslobađajućoj presudi.

U ponedjeljak i utorak, 21. i 22. aprila, Sud BiH trebao bi razmatrati sporazum o priznanju krivnje između Tužilaštva BiH i Dušana Fuštara koji je sklopljen poslije više od godinu dana suđenja.

Fuštara, zajedno sa Željkom Mejakićem, Momčilom Grubanom i Duškom Kneževićem, Tužilaštvo tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima ulogorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine. Nakon pristanka na sporazum, predmet Fuštar je izdvojen iz ove optužnice.

Nastavak suđenja Mejakiću, Grubanu i Kneževiću predviđen je za četvrtak i petak, 24. i 25. april, kada bi Odbrane trebale saslušati zadnje svjedoke.

U utorak, 22. aprila, Tužilaštvo će saslušati prve svjedoke protiv Predraga Kujundžića, vođe paravojne formacije “Predini vukovi”, koji se tereti za zločine na području općine Doboj.

Početak suđenja Gojku Kličkoviću, bivšem funkcioneru SDS-a i komandantu Kriznog štaba u Bosanskoj Krupi, zakazan je za utorak i petak, 22. i 25. april.

Pred Sudom BiH u utorak, 22. aprila, zakazane su statusne konferencije pred početak suđenja Miodragu Nikačeviću, koji se tereti za zločine na području Foče, te Ivici Vrdoljaku, bivšem pripadniku 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženom za zločine počinjene na području Dervente i Bosanskog Broda.

Za četvrtak, 24. april, pred Apelacionim vijećem pojavit će se Jadranko Palija. Obje strane će obrazložiti žalbe na prvostepenu presudu iz novembra 2007. kojom je osuđen na 28 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Sanskom Mostu.

Pred Apelacionim vijećem u srijedu i petak, 23. i 25. aprila, nastavlja se obnovljeno suđenje Nikoli Andrunu, nepravomoćno osuđenom na 13 godina zbog zločina počinjenih 1993. u logoru Gabela kraj Čapljine.

U ponedjeljak i utorak, 21. i 22. aprila, počinje obnovljeno suđenje Radmilu Vukoviću, koji je nepravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog toga što je 1992. u Foči, pod prijetnjom oružjem, više puta fizički zlostavljao i silovao jednu žensku osobu.

Iznošenje završnih riječi Odbrane Suada Kapića, kojeg Tužilaštvo tereti da je kao pripadnik Petog korpusa Armije BiH u septembru1995. godine učestvovao u zarobljavanju i ubistvu nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u području sela Dabar, zakazano je za četvrtak, 24. april.

Paško Ljubičić, bivši zapovjednik IV bojne Vojne policije HVO-a, trebao bi se pojaviti pred Sudom BiH u ponedjeljak i srijedu, 21. i 23. aprila. Ljubičića Tužilaštvo tereti da je naredio i sudjelovao u napadu na gradove i sela u Srednjoj Bosni.

Suđenje Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a optuženom za genocid u Srebrenici, nastavlja sa u ponedjeljak, 21. aprila, izvođenjem dokaza Odbrane.

Tužilaštvo BiH će u ponedjeljak i petak, 21. i 25. aprila, nastaviti izvoditi dokaze protiv Ferida Hodžića, kojeg tereti da je, kao komandant Teritorijalne odbrane Vlasenica, naređivao “hapšenje i zatvaranje civilnog srpskog stanovništva i ratnih zarobljenika”.

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane na suđenju Mirku Todoroviću i Milošu Radiću zakazano je za ponedjeljak i srijedu, 21. i 23. april. Obojica su optuženi za učešće u zarobljavanju, maltretiranju i strijeljanju Bošnjaka u selu Borkovac, općina Bratunac, tokom maja 1992. godine.

Tužilaštvo će u utorak, 22. aprila, nastaviti sa sa slušanjem svjedoka na suđenju Novaku Đukiću, bivšem komandantu Taktičke grupe Ozren pri VRS-u, koji se tereti da je 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova M46 granatira Tuzlu.

Tužilaštvo će i u srijedu, 23. aprila, nastaviti sa izvođenjem dokaza protiv Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića zbog zločina počinjenih tokom 1992. i 1993. godine u Zvorniku.

Suđenje četvorici bivših pripadnika policije i Armije BiH zbog zločina nad Hrvatima u Bugojnu, kao i suđenje Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima u Kalinoviku, nastavlja se u srijedu, 23. aprila.

U srijedu i četvrtak, 23. i 24. aprila, nastavlja se suđenje jedanaestorici optuženih za genocid u Srebrenici. Najavljeno je da bi Odbrana mogla saslušati Ljubomira Borovčanina, kojem se trenutno sudi u Haagu zbog zločina u Srebrenici.

Suđenja Zijadu Kurtoviću i četvorici bivših pripadnika HVO-a optuženih za zločine počinjene u logoru Vojno nastavljaju se u četvrtak, 24. aprila, saslušanjem svjedoka Odbrane, dok će Tužilaštvo istog dana saslušati pet svjedoka protiv Sulje Karajića, optuženog za zločine počinjene u Bužimu.

Prema zvaničnom rasporedu Suda, u naredni ponedjeljak i petak, 21. i 25. aprila, Odbrana Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, optuženih za zločine nad Bošnjacima iz Srebrenice, nastavlja sa izvođenjem dokaza.