Članak

Bez evidencije za davanje mita Čauševiću

5. Oktobra 2017.15:11
Svjedok Državnog tužilaštva Sedinet Karić kazao je na suđenju nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću da nije brojao niti vodio evidenciju koliko je mita dao optuženom.

Karić, koji je ranije bio optužen u predmetu sa Čauševićem i koji je osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara, tokom unakrsnog ispitivanja je rekao da više nikada ne bi išao u suđenje, zbog čega se odlučio na sklapanje sporazuma o priznanju krivnje, kao i da više ne radi uvoz robe.

Na upit Čauševićevog branioca Asima Crnalića da li su svjedokove firme bile uvoznici tekstila iz Mađarske i Turske, kako je izjavio u istrazi, ili posrednici, kako je kazao u sudnici, Karić je odgovorio: “I jedno i drugo.”

“Ako sam vlasnik firme, onda sam uvoznik. Ne može fizičko lice uvesti šleper robe, tako da sam bio posrednik ispred firmi koje su robu plaćale. Koliko je bilo naznačeno na fakturi, toliko smo plaćali s računa”, rekao je Karić i dodao da nije išao na carinjenje, već je to radio neko od radnika.

Kupci su robu, kazao je Karić, plaćali po dva puta, kako im inspekcije ne bi pravile probleme, a on im je, kako je rekao, vraćao novac.

Svjedok je netačnim ocijenio izjavu Odbrane da je informativna kontrola u jednoj od njegovih firmi utvrdila dugovanje poreza od 2,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), kao i da je u naredbi Tužilaštva naznačeno na koji način će se kontrola provesti. Odbrana je istakla da je u zapisniku navedeno 2,5 miliona KM, pa je Tužilaštvo odredilo da umjesto uvoznika bude posrednik, nakon čega je iznos spušten na 220.000 KM, a potom na 20.000 KM duga.

“Kada je bila kontrola i utvrđeno 220.000 maraka duga, na to rješenje sam se žalio UIO-u, koji je žalbu usvojio. Plaćeno je to”, kazao je svjedok.

Na upit predsjednice Vijeća Biljane Ćuković šta je bitno u tim pitanjima i konstatacije da se ne odnosi na predmet optuženja, Crnalić je odgovorio da je Tužilaštvo BiH na ovaj način uslovilo svjedoka i da je to motiv svjedočenja.

Sutkinja Ćuković je rekla i da neće dozvoliti komentarisanje sporazuma i presude, a Crnalić da mu je uskraćeno da se brani.

Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a u istom predmetu je optužen i Anes Sadiković, za davanje dara i drugih oblika koristi.

Karić je ponovio da je Čauševiću po uvezenom kamionu tekstila davao 1.000 KM, a na pitanje optuženog nije se mogao sjetiti o kojim apoenima se radilo, osim da su valute bile euri i marke.

Nije se mogao izjasniti ni na Čauševićevo pitanje da li mu je dao 421.000 KM mita.

“Nisam brojao. Ni dan-danas ne znam koliko je novca u pitanju. Nisam vodio evidenciju, nisam htio da mi to stoji u rokovniku”, kazao je svjedok te dodao da nije učestvovao u kupovini Čauševićevog stana, niti je to igdje izjavio.

Na samom početku ročišta, tužilac Dubravko Čampara je rekao da Tužilaštvo vodi pregovore s drugooptuženim, te da će obavijestiti Sud ako dođe do sporazuma.

Sadikovićev branilac Almin Dautbegović je nakon ročišta izjavio da je Tužilaštvo BiH od samog početka nudilo pregovore o priznanju krivice i da Odbrana nije dobila ponudu koja bi joj bila prihvatljiva, ali da se pregovori nastavljaju. Branilac je kazao da još nisu došli u fazu dogovora o kazni, već o nekim drugim činjenicama.

Suđenje će biti nastavljeno 11. oktobra, kada je planirao da Čaušević nastavi s unakrsnim ispitivanjem Karića.

Haris Rovčanin