Članak

Babić Ljuban i ostali: Oko 750 zatvorenika na stadionu

15. Februara 2017.17:03
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je nakon granatiranja Bosanskog Novog završio u logoru, te čuo za ubistva u selima Alići i Ekići.

Svjedok S-2 je kazao da je napustio selo Crna Rijeka kada je, krajem aprila ili početkom maja 1992. godine, počelo granatiranje i pucanje. Otišao je sa ostalim narodom u selo Blagaj, koje je također napustio kada je počelo granatiranje, a nakon toga su otišli prema Sanskom Mostu.

Na putu je bilo vojske, rekao je S-2, i prepoznao je neka lica iz komšiluka, među kojima Milenka Brčina, kao i Rajka Karlicu, koji je stajao “pored žice” kada su ulazili u krug rudnika nemetala.

Svjedok je izjavio da je stanovništvo ušlo u vagone. Tih dana svjedok je čuo ili vidio ubistva. Iz vagona je, kako je kazao, vidio jedno ubistvo, koje je počinio jedan vojnik. Isti vojnik mu je prethodno rekao da zovne komšiju Hasana, koji je tada otišao i čije je tijelo ekshumirano nakon rata.

S-2 je kazao da je ubijeno, na osnovu poslijeratne ekshumacije, do 100 ljudi s tog područja.

Stanovništvo nagurano u vagonima, kako je istakao, bez vode, hrane i zraka, odvezeno je do Banjaluke, a zatim vraćeno u Bosanski Novi, gdje je oko 750 muškaraca zatvoreno na stadion. On je pojasnio da su prethodno žene i djeca razdvojeni.

Radi zaštite identiteta svjedoka, dio njegovog svjedočenja je bio zatvoren za javnost. Nakon otvaranja ročišta, svjedok je govorio da mu je komšija Stojan Kenjalo, “možda i više nego punica”, govorio ko je bio “gore”.

S-2 je naveo imena “Milenko, Ranko Baltić, Kenjalo, Karlica Momir, neko od Graba… taj Bijeli”.

“Stojan je govorio da se kaje, kao i njegov brat Zoran i svi”, rekao je S-2.

U nastavku ispitivanja svjedok je spominjao ubistva u selima Alići i Ekići, o kojima je saznao od punice i drugih članova familije, kao i od Stojana Kenjala i drugih srpskih komšija.

Za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Tužilaštvo BiH ih tereti, između ostalog, da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije te paravojnih formacija, 22. juna 1992. ubili 24 osobe u zaseocima Alići i Ekići.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedok S-2 je precizirao da njegova punica nije bila očevidac ubistava u ova dva sela.

Odbrana Nikole Reljića, kao i Dragana Baltića, svjedoku je predočila iskaz iz istrage, navodeći da ovu dvojicu optuženih nije spominjao kao učesnike “događaja”.

S-2 je kazao da ne zna da li ih je tada spomenuo i da mu “ne može sve pasti na um”.

Nakon što je svjedok rekao da dugo poznaje Baltića, Odbrana mu je predočila da je u istrazi kazao: “Ima još jedan Ranko, ne znam je li Balaban ili Baltić.” Svjedok je u sudnici naveo kako poznaje obojicu.

Svjedok je izjavio da optuženog Ljubana Babića ne poznaje, da Ranka Balabana i Milenka Brčina poznaje od djetinjstva i da su u dobrim odnosima. Rekao je da je Brčina viđao 1992. godine i da ga nije vrijeđao ni maltretirao.

Suđenje će biti nastavljeno 22. februara.

Marija Taušan